A Magyarországon élő zsidók biztonságban érezhetik magukat

A Danube Institute rendezvénye rámutatott, megalapozatlanok a hazánkat érő, antiszemitizmussal kapcsolatos vádak.

2023. 02. 28. 17:38
null
Látszat és valóság konferencia Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon történelmi mélyponton van a zsidók ellen elkövetett erőszakos támadások száma – jelentette ki Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója kedden, az Antiszemitizmus Magyarországon: Látszat és valóság (Anti-Semitism in Hungary: Appearance and Reality) címmel megjelent könyv bemutatóján. 

Az egyesült államokbeli Helena Historical Press gondozásában kiadott kétkötetes mű a történelmet és a jelent egyaránt figyelembe véve magyarországi zsidó vezetők, nemzetközi civil szervezetek, izraeli és amerikai tudósok, valamint a magyar kormány szemszögéből nyújt betekintést a hazánkban élő zsidó közösség helyzetébe. 

Az első kötet az Antiszemitizmus Magyarországon című, 2021-ben megrendezett konferencián elhangzott beszédeket közli, valamint tudományos cikkekből áll, míg a második kötet a magyarországi zsidó vezetőkkel készített mélyinterjúkat tartalmazza.

 

Ha az igazságot akarják tudni a magyarországi zsidók életéről, nézzenek bele ebbe a könyvbe. A közösség sokkal jobban él itt, mint tíz-húsz évvel ezelőtt

– közölte Kiss István a könyvbemutatóval egybekötött konferencián, amelynek célja volt az is, hogy ismertesse, a Magyarországot gyakran érő vádak a zsidók helyzetével és az antiszemitizmussal kapcsolatban megalapozatlanok. 

Az eseményt szervező Danube Institute ügyvezető igazgatója kitért rá, a zsidók ellen elkövetett atrocitások száma hazánkban és Lengyelországon jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Európában és Amerikában. Majd megemlítette, az antiszemitizmus újabb fajtája az Izrael-ellenesség.

Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, megerősítve a nyitóbeszéd állításait, elmondta, az antiszemitizmus még mindig létezik, de újabb formát öltött, és már nem vallási alapon nyugszik, hanem az Izrael-ellenes érzületen. 

Küzdenünk kell ez ellen az oktatással, valamint törvények meghozatalával. Az antiszemitizmus a civilizált világot veszélyezteti, ezért zéró toleranciát kell bevezetni vele szemben mindenhol 

– hangsúlyozta a nagykövet. Yacov Hadas-Handelsman ezután megemlítette, hogy az Európai Zsidó Szövetség (EJA) tavaly közzétett átfogó tanulmánya szerint Olaszországban és Magyarországon élhetnek a legjobban a zsidó közösség tagjai. Jeffrey Kaplan, a Danube Institute kiemelt vendégkutatója szintén arról beszélt, 

az itt élő zsidók biztonságban érezhetik magukat, amikor az utcán sétálnak, illetve félelem nélkül gyakorolhatják a vallásukat. 

A kutató állítását az újonnan bemutatott könyvben is megjelent tudományos háttérre, illetve mélyinterjúkra alapozta. 

Kovács András történész, a Közép-európai Egyetem (Central European University) professzora kifejtette, hogy a magyarországi zsidók helyzete különleges, hiszen egyfajta kettős identitással rendelkeznek. Elmondta, hogy a közösség meglehetősen nagy számban él hazánkban, ugyanakkor egyre kisebb részük vallja magát zsidónak, illetve gyakorolja a vallását.  A közösség számát több szempont alapján lehet megbecsülni, de körülbelül 50-60 ezren élhetnek Magyarországon. – A zsidók sokkal inkább zsidóknak érezhetik magukat itt, mint évtizedekkel korábban – hangsúlyozta Kovács András.

 

Borítókép: Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet a Danube Institute Az Antiszemitizmus Magyarországon: Látszat és valóság elnevezésű rendezvényén 2023. február 28-án (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.