Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Egymást is megnyomorítják a fiatalok, hogy elkerüljék a besorozást + videó

Ukrán és orosz fiatalok még arra is képesek, hogy egy életre megcsonkítsák magukat, cserébe azért, hogy ne vigyék el őket a háborúba meghalni. Sokan a börtönt is kockáztatják, hogy megmeneküljenek a háború borzalmaitól – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 02. 19. 17:00
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. október 12. Hadkötelezettség alá vont orosz férfi búcsúzik kedvesétõl egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború miatt szeptember 21-én Oroszországban részleges mozgósítást rendelt el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint. Putyin továbbá aláírta az ország büntetõ törvénykönyvének módosítását, amely 10 év börtönbüntetést is kilátásba helyez azoknak a katonáknak, akik megadják magukat vagy megtagadják a szolgálatot, amelynek során a frontra vihetik õket. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes és hátborzongató videók keringenek az interneten, amely újabb megvilágításban mutatja be a véres háború szörnyűségét. Arról már a V4NA is beszámolt korábban, hogy az orosz és az ukrán katonák is gyakran erőszakkal hurcolják el a hadra fogható fiatalokat, akár az utcáról is. Most azonban olyan videók láttak napvilágot, amelyekben a fiatalok inkább tönkreteszik magukat csak azért, hogy ne vigyék el őket a csatatérre meghalni – olvasható a V4NA cikkében.

Sok orosz férfit sokkolt tavaly ősszel a Kreml azon döntése, hogy 300 ezer katonai tartalékost hív be az ukrajnai háborúba. Nem sokkal ezután kezdtek el keringeni a megdöbbentő felvételek az interneten, amelyekben az emberek elkeseredettségükben ötleteket adtak egymásnak arra, hogyan kerüljék el a sorozást. 

Az alábbi videóban szereplő fiatalok egyike például megkérte egy barátját, hogy törje el a lábát egy társasházi lépcsőn, hogy ne kelljen bevonulnia a seregbe.

Egy másik borzalmas videóban pedig az látható, hogy egy fiú, akit valószínűleg behívtak a seregbe, leül egy padra, és kinyújtja a bal karját, miközben barátja felemel egy hatalmas kalapácsot, hogy szétverje vele a barátja végtagját.

Az ukrán férfiak is mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen a harcmezőre menniük – igaz, ők inkább elbújnak az erdőkben vagy megpróbálnak tehervonatokon megbújva egy másik országba eljutni.

Mások pedig az embercsempészeknek is hajlandók egész vagyonokat kifizetni, cserébe azért, hogy átvigyék őket valamelyik közeli országba, ahol biztonságban meghúzhatják magukat.

A háború tehát nemcsak a fegyver-, hanem az embercsempészetet is jelentősen fellendítette. Egyesek akár 15 000 dollárt is fizettek egy titkos éjszakai utazásért Ukrajnából – közölték moldovai tisztviselők. Ukrán politikusok nemrég még azzal fenyegetőztek, hogy börtönbe zárják azokat, akik megpróbálnak elmenekülni a besorozás elől, az otthonukat és ingóságaikat pedig elkobozzák. A menekülők először nyilvánvalóan Moldovába próbálnak meg átszökni. Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával ellentétben Moldova nem része az Európai Uniónak, ami azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb erőforrás jut a határok ellenőrzésére. Európa egyik legszegényebb országa, és az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés egyik európai központja is egyben.

Azok, akik úgy döntenek, hogy Ukrajnában maradnak és az otthonukban bújnak el, gyakran húzzák meg magukat a házuk egy-egy rejtett zugában. Van olyan település, ahová az asszonyok nem engedik be az ukrán besorozótiszteket, így próbálják megakadályozni, hogy elhurcolják a fiaikat és a férjüket.

Borítókép: Egy orosz férfi búcsúzik kedvesétől egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 12-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov )

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.