Amerika következményekre figyelmeztette Kínát, ha támogatja Oroszországot a háborúban

Antony Blinken: Washington aggódik, hogy Peking fegyverek szállítását fontolgatja Moszkvának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 19. 9:42
Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter (j). (Fotó: Al Jazeera English / Twitter)
Vang Ji kínai (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. (Fotó: Al Jazeera English / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) szünetében tárgyalt egymással szombaton Antony Blinken amerikai és Vang Ji  államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója – közölte egy magas rangú amerikai külügyi vezető.

Ez volt az első magas szintű érintkezés a két ország között azóta, hogy az Egyesült Államok két hete lelőtt egy állítólagos kínai felderítő léggömböt. Blinken februárban az incidens miatt lemondta tervezett pekingi látogatását.

Noha a tárgyalás részletei nem kerültek nyilvánosságra, Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője közleményéből kiderült, hogy Blinken az Egyesült Államok szuverenitásának és nemzetközi jogának elfogadhatatlan megsértéséről beszélt Kína részéről.

A tárgyalást követően Blinken az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy figyelmeztette kínai kollégáját a következményekre, ha Kína anyagi támogatást nyújt Oroszország ukrajnai inváziójához. Hozzátette: 

Washington aggódik, hogy Peking fegyverek szállítását fontolgatja Moszkvának.

Az amerikai–kínai mintegy egyórás találkozót – az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint – Blinken azzal kezdte, hogy mélyen elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte, hogy Peking az Egyesült Államok légterébe repítette a ballont. Illetve csalódottságának adott hangot, amiért Peking nem folytatott katonai párbeszédet a ballonos incidens kapcsán – aláhúzva, hogy a kínai fél nem vette fel a telefont.

A találkozó előtt szombaton Vang ismételten bírálta az Egyesült Államokat, amiért lelőtte a léggömböt, amely Washington szerint hírszerző léggömb, míg Kína szerint a légi jármű egy pályájáról letért meteorológiai megfigyelő léggömb volt.

Az értekezleten mondott beszédében Vang azzal vádolta meg Washingtont, hogy az tagadja Kína gazdasági eredményeit, és gátolni igyekszik a további fejlődését. Mindemellett – a CGTN, egy kínai állami sajtóorgánum beszámolója szerint – felszólította Washingtont, hogy javítsa ki az országok kapcsolataiban okozott károkat. Vang korábban abszurdnak és hisztérikusnak nevezte az amerikai reakciót, és azt teljes mértékben az erőszak alkalmazásával való visszaélésként jellemezte.

Az Egyesült Államok és Kína között 2018 óta nem jött létre magas rangú, kétoldalú találkozó, amely szakértők szerint a kapcsolatok megromlásának a jele – hozzáteszik a koronavírus járvány miatt mintegy két évig a találkozó egyébként is szinte elképzelhetetlen lett volna.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön úgy fogalmazott, hogy hamarosan beszél kínai kollégájával, és a tárgyalásuk során a ballon kérdését is napirendre tűzik, ám mint fogalmazott, „nem fogok bocsánatot kérni annak lelövése miatt”.

Borítókép: Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója (balra) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. (Fotó: Al Jazeera English/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.