Meghalt Paco Rabanne, a divattervező, akit inkább a parfümjeiről ismernek

88 éves korában, franciaországi otthonában halt meg.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 02. 03. 15:57
RABANNE-SPAIN-MALLORCA
SPAIN-MALLORCA-PACO RABANNE Fotó: JAIME REINA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parfümjeiről és divatterveiről ismert Paco Rabanne 88 éves korában, franciaországi otthonában halt meg. Halálhírét megerősítette a Puig, a márkáját tulajdonló vállalat, amely azt írta róla, hogy „generációkat fémjelzett radikális divatszemléletével, és öröksége tovább él”.

A BBC cikkében arról is beszámol, hogy Rabanne az 1950-es években Párizsban tanult építészetet, miközben azzal keresett pénzt, hogy különféle vázlatokat készített a Dior és Givenchy márkák számára. 1966-ban alapította meg a saját divatmárkáját, 1968-tól pedig parfümöket is gyártott.

A tervei egyszerre váltottak ki dicséretet és rendkívül ellentmondásos helyzeteket, egyszer a francia divatsajtót is feldühítette, miután a modelleket éles fémekbe, műanyagba és más valószínűtlen anyagokba öltöztette.

Fotó: AFP

Paco Rabanne ismert volt provokatív kijelentéseiről is. Többször állította, hogy több élete volt, vagy hogy nagyjából 78 ezer éves volt, hogy látta Istent és hogy földönkívüliek is meglátogatták, de arról is nyilatkozott, hogy ő ölte meg Tutanhamon fáraót.

Miután évtizedekig az iparág egyik legjelentősebb újítója volt, 1999-ben Rabanne visszavonult a divattól. Az azt követő 24 évben csak ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Borítókép: Paco Rabanne (Fotó: Jaime Reina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.