Washington megnövelné katonái létszámát Tajvanon

Az USA tovább növelné a tajvani haderő kiképzését folytató katonái létszámát a szigeten − adta hírül a CNN. Az amerikai különleges erők már évek óta jelen vannak Tajvanon, céljuk a tajvani egységek kínai invázióra történő felkészítése. A gyakorlat nem ismeretlen: az ukrán katonákat a háború kirobbanását megelőzően hét éven keresztül képezték ki amerikai egységek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok megnövelné a tajvani haderő kiképzéséért felelős katonái létszámát a kelet-ázsiai szigeten − számolt be a CNN. A hír azután érkezett, hogy a héten amerikai delegáció utazott Tajvanra, Caj Jing-ven tajvani elnök pedig arról beszélt, hogy a Washington és Tajpej a jövőben még jobban elmélyíti katonai együttműködését.

Az egyeztetések középpontjában a fokozott katonai és gazdasági kapcsolatok álltak

− fogalmazott az amerikai hírcsatornának a delegáció egyik tagja. 

A tajvani haderő amerikaiak általi kiképzésére még 2021-ben derült fény, a Wall Street Journal amerikai lap jelentése alapján. Eszerint a különleges műveleti erők 24 tagja segíti a tajvani szárazföldi egységek felkészülését, emellett pedig az amerikai haditengerészet is jelen van a szigeten. Arról nincsenek információk, hogy az elkövetkező hónapokban Washington hány fővel tervezi megnövelni tajvani katonai létszámát. A Pentagon szóvivője, Pat Ryder tábornok a CNN megkeresésére nem kommentálta a hírt.

Nincs mit mondanunk konkrét műveletekről, szerepvállalásokról vagy kiképzésekről, ugyanakkor kiemelném, hogy a Tajvannal folytatott védelmi együttműködésünk összhangban áll a Kína által jelentett fenyegetéssel

− áll a Ryder által kiadott közleményben.

Egyre romló viszony

Az viszont szinte biztos, hogy a hír újabb diplomáciai botrányt fog okozni az Egyesült Államok és Kína között, ebből pedig az elmúlt hetekben nem volt hiány. Kezdődött mindez az amerikai légtérben repülő kínai kémléggömb ügyével, majd Washington azzal vádolta meg Pekinget, hogy utóbbi kész katonailag is támogatni Oroszországot ukrajnai háborújában. 

Ezzel kapcsolatban a minap három hírszerzési tisztviselő úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy Kína lőszer és drónok eladását tervezi szövetségesének, azonban az árról és a mennyiségről még nem állapodtak meg a felek.

Nem ismeretlen gyakorlat

Az amerikai gyakorlat − miszerint valamely ellenséges nagyhatalommal szemben álló, kisebb ország haderejének nyújt katonai kiképzést és támogatást − nem meglepő és nem is ismeretlen. Az ukrán haderő bizonyos egységei a Krím félsziget 2014-es orosz annexiója óta részesülnek amerikai kiképzésben. 2015 tavaszán első körben körülbelül háromszáz, a 173. légideszantdandárhoz tartozó katona érkezett Ukrajnába, hogy a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság haderejével küzdő ukrán − részint önkéntes civil − harcosokat kiképezzék. Ezzel egy időben azonban nem csak Ukrajnában kezdődött meg az ukrán egységek felkészítése. Az amerikai hírszerzéshez köthető félkatonai szervezetek szintén 2015-ben kezdték el kiképezni az ukrán titkosszolgálatok és különleges egységek egy részét az Egyesült Államok déli részein található titkos katonai bázison. A képzés során a különböző lőfegyverek használatát, álcázási technikákat, szárazföldi navigációt és más taktikákat tökéletesítettek az ukrán egységek, jelenleg pedig úgy tűnik, hogy az itt szerzett tudás nagy hasznukra válik az orosz alakulatok feltartásában. 

Az ukrán harcosok kiképzése Ukrajnában hét éven keresztül folyamatosan zajlott, az amerikai nemzeti gárda, a CIA és a védelmi minisztérium egyaránt részt vett benne.

A háború kezdete óta pedig már nem csak az Egyesült Államok végez ilyen tevékenységet, több európai ország, köztük például Nagy-Britannia is folyamatosan készíti fel az ukrán egységeket.

Ukrán katonák és a kiképzésüket irányító brit tisztek tisztelegnek az áldozatok előtt az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a délkelet-angliai Lydd katonai támaszponton 2023. február 24-én Fotó: MTI/AP/PA/Gareth Fuller

Borítókép: Tajvani katona lőgyakorlaton (Fotó: Tajvani védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.