Akadályozzák a mentési műveleteket az NGO-hajók Olaszországban

A civil szervezetek nem segítik, hanem egyenesen akadályozzák, a segélyhívó rendszer leterhelésével pedig hátráltatják a mentési munkálatokat a hatóságok szerint.

2023. 03. 28. 5:24
null
Lampedusa, 2023. március 26. Illegális bevándorlók érkeznek egy hajón a szicilíai Lampedusa kikötõjébe 2023. március 26-án. Elõzõ nap több mint kétezer migráns érkezett 24 óra leforgása alatt a szigetre, ami új rekordnak számít. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt vita alakult ki a civil hajók és az olasz parti őrség között: az olasz felségvizeken mentési műveleteket végrehajtó hatóságok már korábban is nehezményezték, amiért a civil hajók önkényesen, a szabályok betartása nélkül működtek, végül pedig Olaszországba szállítottak minden túlélőt. A megnövekedett migrációs nyomás azonban még jobban kiélezte a korábbi feszültségeket, az olasz parti őrség ezért most közleményben bírálta a civil hajók kaotikus tevékenységét, amelyek a hatóságok véleménye szerint nem segítik, hanem egyenesen akadályozzák, a segélyhívó rendszer leterhelésével pedig hátráltatják a mentési munkálatokat. 

A dél-olaszországi Calabria partjainál február végén bekövetkezett katasztrófa miatt igazságtalanul megvádolt parti őrség a közleményben azt is tudatta, hogy 48 óra leforgása alatt 3300 személy mentéséről gondoskodtak, 58 hajó esetében avatkoztak be. 

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év kezdete óta március 23-ig húszezer illegális bevándorló érkezett a délolasz partokra. 

Az olasz parti őrség munkatársai figyelmeztetnek, hogy az indulások számának drasztikus növekedésével párhuzamosan a tengeri balesetek száma is megemelkedett, ezért összehangolt munkálatokra van szükség. A bonyodalmakat az is fokozza, hogy egyre több civil hajó szegi meg a Piantedosi-rendeletben foglalt viselkedési szabályokat. Matteo Piantedosi belügyminiszternek ugyanis az egyik első intézkedése volt tavaly ősszel, hogy a területi biztonságra vonatkozó európai és olasz jogszabályok megsértésére hivatkozva veszélyesnek nyilvánította a Földközi-tengeren tevékeny, nem kormányzati (NGO-) szervezetek által működtetett hajókat.

Sajtóhíradások szerint egyébként az olasz belügyminisztérium úgy döntött, lefoglalja a világhírű brit graffitiművész, Banksy által finanszírozott Louise Michel nevű civil hajót, amiért megsértette az olasz kormány előírásait. Az ügy előzménye, hogy nemrég egy, a líbiai partok közelében végrehajtott mentési műveletet követően a civil hajó nem az olasz belügyminisztérium biztonságos kikötőként megjelölt Trapani felé vette az irányt, hanem további három hajó esetében avatkozott közbe, ahová időközben már az olasz parti őrség munkatársai siettek. 

A nem kormányzati szervezet 2–10 ezer eurós pénzbírságra számíthat, amiért nem követte az olasz belügy utasításait. 

A civil hajó ráadásul Trapani helyett a már amúgy is leterhelt Lampedusa szigetén tette partra a fedélzetére vett 178 illegális bevándorlót. Az olasz sajtó beszámolója szerint bár a sziget befogadóközpontjának tehermentesítése folyamatos, vasárnap még mindig 2500 bevándorló volt embertelen körülmények között összezsúfolva a 400 személy befogadására alkalmas hot spotban. 

A közigazgatási lefoglalás alá került Louise Michel kapitánya elfogadhatatlannak nevezte, hogy az olasz kormány a kikötő elhagyásának megtiltásával akadályozza a tengeri mentési műveleteket. Azzal vádolja a Meloni-kabinetet, hogy az elmúlt napokban Tunézia partjainál bekövetkezett tengeri tragédiák nem véletlen balesetetek, hanem szándékosak voltak.

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek egy hajón a szicíliai Lampedusa kikötőjébe 2023. március 26-án. Előző nap több mint kétezer migráns érkezett 24 óra leforgása alatt a szigetre, ami új rekordnak számít (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.