időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Egy egész települést evakuálni kellett, miután kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat

Magyar nemzet
Forrás: MTI
2023.03.30. 16:43 2023.03.30. 18:19

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a tehervonat etanolt és kukoricasűrítményt szállított, amely kigyulladt. Kandiyohi megye rendőrségének közleménye szerint a baleset helyszínének szűk egy kilométeres körzetében rendelték el az ott lakók kitelepítését, amelyet a hatóság irányít.

A csütörtök reggel kiadott közlemény szerint a lángokat akkor még nem sikerült eloltani, ezért a hatóság Raymond kisváros elkerülésére kért mindenkit. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A vonatot üzemeltető Burlington Northern Santa Fe vasúttársaság közölte: 22 kocsi siklott ki, és a cég mindenben együttműködik a hatóságokkal a baleset okainak kiderítésére. Szerdán egy kanadai vasúti társaság üzemeltetésében közlekedő szerelvény 15, vasércet szállító kocsija siklott ki a Pennsylvania állambeli Pittsburgh közelében, sérültek ott sem voltak.

Vasárnap egy szintén kanadai üzemeltetésű vasúti szerelvény két kocsija futott le a pályáról Chicago külvárosi részén.

Az Egyesült Államokban komoly vita bontakozott ki a vasútbiztonságról, miután február elején súlyos környezeti károkat okozott egy baleset, amelyben egy nagyobb, részben veszélyes anyagokat szállító szerelvény 50 kocsija siklott ki, majd kapott lángra az Ohio állambeli East Palestine kisvárosban. A veszélyes anyag – zömmel vinil-klorid – a talajba és a környező vizekbe is beszivárgott, a helyiek azóta is rendszeresen számolnak be egészségügyi panaszokról.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.