A Trump elleni vádemeléssel a jobboldali tábor megosztása a cél?

A Donald Trump volt amerikai elnök elleni vádakat megfogalmazó manhattani kerületi ügyészt nem véletlenül nevezik republikánus körökben Soros ügyészének, ugyanis a tavaly óta e pozícióját betöltő jogász kampányát mintegy egymillió dollárral Soros Györgyhöz köthető szervezet támogatta. Azonban nem Alvin Bragg az egyetlen Soros által támogatott ügyész a tengerentúlon, a legutóbbi választások során 75 ügyészt segítettek a Soros-szervezetek hatalomra jutni.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 21:26
Donald Trump korábbi republikánus elnök (b3) a manhattani bíróságon, 2023.04.04-én. (Fotó: 
Kaitlan Collins / Twitter)
Donald Trump korábbi republikánus elnök (b3) a manhattani bíróságon, 2023.04.04-én. (Fotó: Kaitlan Collins / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai történelem első olyan elnöke lett Donald Trump, aki ellen bűntetőeljárási vádemelést tettek. Mint ismert, Trumpot 34 vádpont alapján „üzleti beszámolók meghamisításával” vádolják, amiért állítólag 2016-ban ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárral fizette le Stormy Daniels pornószínésznőt hallgatásáért cserébe, ám mindezt kampánypénzből. Az egykori elnök tagadja a vádakat, keddi bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát.

 

Kicsoda Alvin Bragg?

Noha Donald Trump az elmúlt napokban nem győzött hálálkodni támogatóinak, mint fogalmazott: „lenyűgözte” az, amit tapasztalt, s hozzátette, értékes idő esik ki számára a kampányolásból. Az ügynek azonban pozitív vonzata is van, ugyanis amióta Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész március 30-án hivatalosan is bejelentette a Donald Trump elleni vádemelést, mintegy nyolcmillió dollár gyűlt össze az elnök támogatására a 2024-es elnökválasztásra.

A Harvard Egyetemen végzett Alvin Bragg 2022 óta tölti be a manhattani kerületi ügyészi tisztséget, amely a tengerentúlon választott tisztségnek minősül. Bragg kampányában ígéretet tett arra, hogy eltörli a készpénzes óvadékfizetést és megígérte, hogy nem fog vádat emelni a „piti vétségek miatt” – sokak szerint Trumpé pont ilyen.

Bragg fényes győzelmet aratott, amely azonban Soros Györgynek is köszönhető, hiszen hatalmas összegekkel támogatta a kampányát. A „Soros által támogatott” ügyész jelzőt több republikánus politikus, köztük Ron DeSantis floridai kormányzó is elkezdte használni, hiszen Bragg mintegy egymillió dollár támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Color Of Change faji igazságszolgáltatást sürgető csoporttól – annak érdekében, hogy Bragg lehessen az első színes bőrű kerületi ügyész Manhattanben.

 

Soros-ügyészek minden nagyvárosban

Nem Alvin Bragg az egyetlen Soros György által támogatott ügyész. New York mellett például Chicagóban, Philadelphiában, Los Angelesben, St. Louisban vagy éppen Dallasban is több millió dollárt osztott ki a milliárdos üzletember. 

Összesen 75 helyen kaptak támogatást liberális ügyészjelöltek a Soros-szervezetektől, jellemzően a Color Of Change-en vagy a Justice and Public Safety csoporton keresztül.

Mind a jelöltek, mind Soros György azzal indokolta demokrata ügyészek támogatását, hogy „a bűnözés mértékének csökkentése érdekében ők a legjobb jelöltek”. Mostanra azonban kiderült, hogy ezekben a körzetekben stagnált vagy még nőtt is a bűnözés. New Yorkban a stagnálást Bragg úgy érte el, hogy több gyilkossági ügyben egyszerűen nem indított eljárást.

 

Miért most szálltak rá Trumpra?

Noha a Donald Trump elleni állítólagos vádak régóta ismertek, abban 2019 óta nem volt előrelépés. Alvin Bragg azonban kerületi ügyészjelöltként még úgy fogalmazott, hogy Trump ügyének továbbvitele „lesz az egyik legfontosabb feladata”. A Soros-ügyész akkor hozzátette: „felkészültem, hogy számonkérjem az egykori elnököt”.

Máskor pedig azzal dicsekedett, hogy ő maga „már több mint száz alkalommal perelte be a Trump-adminisztrációt” az utazási korlátozások, vagy éppen a mexikói határon az illegális bevándorlás megállítása miatt bevezetett szigorú intézkedései miatt.

Egyes republikánus véleményformálók szerint azonban Bragg mindezzel „jobban beavatkozott az amerikai választásokba, mint Kína vagy Oroszország együttvéve”.

De a vádemelésnek egy ennél összetett feladata is lehet. Soros György korábban reményét fejezte ki, hogy Donald Trump mellett Ron DeSantis is elindul majd a 2024-es elnökségért. Demokrata körökben ugyanis azzal számolnak, hogy amennyiben a floridai kormányzó nyerné a republikánus előválasztást – noha a jelenlegi közvélemény-kutatások jelentős Trump-előnyt mutatnak – akkor a „makacs” Trump függetlenként indulna el, és ezzel megosztaná a jobboldali tábort.

A demokraták az olyan felmérésekre alapoznak, mint a North Star év eleji kutatása, amely szerint a regisztrált republikánus szavazók 53 százaléka párthű, ám 28 százalékuk akkor is Donald Trumpra szavazna, ha függetlenként indulna. Azonban két jobboldali jelölt biztos demokrata győzelmet hozna. Sokak szerint a Donald Trump elleni vádemeléssel most ennek a lehetőségét készítik elő a Demokrata Pártban.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus elnök (balra a harmadik) a manhattani bíróságon, 2023. április 4-én (Forrás: 
Kaitlan Collins/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.