Washington már a nyáron a NATO-tagjának szeretné tudni Svédországot

Amerikai „bátorítás” érkezett, hogy Törökország és Magyarország a lehető leghamarabb ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 19. 20:31
32nd annual Australia - US Ministerial (AUSMIN) consultations at the Department of State
epa10353057 US Secretary of Defense Lloyd Austin participates in a news conference following the 32nd annual Australia - US Ministerial (AUSMIN) consultations, at the Department of State in Washington, DC, USA, 06 December 2022. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fotó: MICHAEL REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok arra számít, hogy NATO-tagként üdvözölheti Svédországot a katonai szövetség júliusi csúcstalálkozóján, és arra biztatja Törökországot és Magyarországot, hogy ratifikálja a csatlakozását – jelentette ki svédországi látogatásán szerdán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Svédország Finnországgal együtt tavaly májusban nyújtotta be a NATO-csatlakozási kérelmet, Finnország csatlakozási folyamata rekordidő alatt megtörtént, az észak-európai ország áprilisban lett az észak-atlanti szövetség 31. tagállama.

Arra számítunk, hogy Svédország rövidesen a 32. (NATO-tagállam) lesz. Pontosabban szólva arra számítunk, hogy ez a júliusi csúcstalálkozó előtt megtörténik

– mondta sajtóértekezletén Lloyd Austin, hozzátéve, hogy amerikai részről „keményen fogunk dolgozni azon, hogy ez megtörténjen”.

„Arra biztatjuk szövetségeseinket, Törökországot és Magyarországot, hogy a lehető legrövidebb időn belül ratifikálják Svédország csatlakozását” – mondta.

Lloyd Austin azért utazott Svédországba, hogy Pal Jonson védelmi miniszterrel az ukrajnai háborúról és Svédország NATO-csatlakozásáról tárgyaljon a muskói haditengerészeti támaszponton, illetve egy hadihajó fedélzetén.

A svéd védelmi miniszter is azt mondta, reméli, hogy országa nyárra már a NATO tagja lesz.

 Jonson megköszönte az Egyesült Államoknak a katonai támogatást „a NATO-tagságig hátralévő időben”, ami szerinte megnyugtatta és biztonságosabbá tette Svédországot.

Az amerikai védelmi miniszter svédországi látogatása egybeesik az elmúlt negyedszázad legnagyobb, Aurora 23 kódnevű svédországi hadgyakorlatával is. A hadgyakorlaton mintegy hétszáz amerikai tengerészgyalogos is részt vesz, valamint brit, finn, lengyel, norvég, észt, lett, litván, ukrán, dán, osztrák, német és francia katonák.

Az összesen mintegy 26 ezer katona részvételével tartott hadgyakorlat Svédország környékén szárazföldön, tengeren és levegőben zajlik. Amerikai védelmi miniszter legutóbb 2000-ben járt Svédországban.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatója közben 2022. 12. 06-án. (Fotó: Michael Reynolds / EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.