A franciák felépítették az ország első akkumulátorgyárát

A franciaországi Lens-ben felépült az ország első, elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzeme.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 05. 26. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AFP hírügynökség pénteki közlése szerint a gyár az Automotive Cell Company (ACC) tulajdona, amely a TotalEnergies olaj- és gázkonszern, a francia-olasz-amerikai autóóriás, a Stellantis és a német Mercedes-Benz autógyártó vegyes vállalata. 

A gyártás beindítását június 30-ra tervezik, a létesítmény 2030-ra évente 800 000 akkumulátor gyártására lesz képes. 

Szakértők szerint a termelés elindításával csökkenthető a kínai importtól való függés, és az ACC az évtized végén már exportálni is tud. Franciaországban még további három hasonló gigagyárat terveznek építeni 2030-ig.

Dollármilliárdok a hatalmas akkumulátorgyár felépítéséhez

A kanadai kormány és a Volkswagen autógyártó pénteken megállapodott, hogy több mint húszmilliárd kanadai dollárt (5100 milliárd forint) fektet egy gigaakkumulátorgyár felépítésébe az Ontario tartománybeli St. Thomasban. Ez a valaha befektetett legnagyobb összeg az észak-amerikai ország elektromosautó-ellátási láncában. Európa legnagyobb autógyártója hétmilliárd kanadai dollárt fektet be a gigaüzem építésébe – jelentette be a Volkswagen. A kanadai szövetségi kormány 13,2 milliárd kanadai dollár termelésiadó-hitelt, azaz kilowattóránként 35 amerikai dollárnyi támogatást nyújt hitel formájában ebben az évben, továbbá egy hétszázmillió kanadai dolláros hitelt is nyújt a német vállalatnak. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr.com)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.