Amerikában a migránsok többet érnek, mint a veteránok

Hajléktalan veteránokat telepítettek ki ideiglenes szálláshelyeikről az illegális bevándorlók elhelyezésének érdekében.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 21:33
TRUMP, Donald
El Paso, 2023. május 12. Az Egyesült Államokba igyekvõ bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelõjénél 2023. május 11-én. Az Egyesült Államokban május 11. végén érvényét vesztette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló 42-es jogszabály (Title 42). A Trump-adminisztráció idején alkotott jogszabály lehetõvé tette az illegális migránsok kiutasítását az Egyesült Államokból járványügyi indokokkal. Az amerikai határvédelem szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépõt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon. MTI/AP/Andres Leighton Fotó: Andres Leighton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel két tucat hajléktalan veteránt telepítettek ki New York állambeli szállodákból, hogy helyet csináljanak a migránsoknak − számolt be a New York Post amerikai lap. A volt katonákkal, köztük egy 24 éves férfival, aki afganisztáni szolgálata után került nehéz helyzetbe, a hét elején közölték, hogy az ideiglenes szállásukból azonnali hatállyal eltávolítják őket, és máshová kell költözniük.

A veteránjainkat egy másik létesítményben helyezték el a bevándorlók növekvő számának köszönhetően

− fogalmazott Sharon Toney-Finch, a Yerik Israel Toney Alapítvány (YIT) vezérigazgatója. Toney-Finch, aki maga is veterán, azért hozta létre a YIT-et, hogy felhívja a figyelmet a koraszülöttekre − mivel fia, Yerik is koraszülött −, valamint segítse a hajléktalanok és a megélhetési támogatásra szoruló, alacsony jövedelmű veteránokat.

Az egyik veterán vasárnap felhívott engem. Azt állította, hogy a szálloda személyzete távozásra szólította fel. Aztán kaptam egy másik hívást. Nem vesztegethettük az időt. Azonnal elkezdtük megszervezni, hogy mikor és hova költöztetjük őket − tette hozzá Toney-Finch.

A szervezet vezetője szerint a szállodák nem mondták kifejezetten, hogy a veteránoknak a migránsok miatt kell elköltözniük, de az időzítés miatt egyértelmű volt számára, hogy ez a helyzet. 

Toney-Finch elmondta, hogy a veteránok eredetileg ideiglenesen, körülbelül négy hétig tartózkodtak volna a szállodában, amíg állandó szállást nem találnak számukra, azonban két hét után kirúgták őket. „Most a nulláról kell kezdenünk a munkát. Egyszerűen elvesztettük a veteránok bizalmát. Sokan közülük Vietnamban szolgáltak. Folyamatosan segítünk nekik, hogy juttatásokat kapjanak, és segítsünk nekik megtalálni a helyüket a társadalomban”.

Brian Maher, Orange megyei republikánus képviselő az esettel kapcsolatban azt mondta: Fel kell tennünk a kérdést, tisztában vannak-e ezen szállodák vezetői, mennyire fontos tiszteletben tartani veteránjainkat, mielőtt kirúgták őket a szállodákból, hogy helyet csináljanak a migránsoknak”. Toney-Finch elmondta, hogy szerinte minden a pénzen múlt, ugyanis a veteránok elszállásolása kevesebb bevételt hozott a szállodáknak, mint amit a város fizet a bevándorlók után.

Azonban nem csak veteránokat, hanem fizető vendégeket is utasítottak el a migránsok miatt. A New York állambeli Newburgh-i Crossroads Hotel hirtelen lemondta egy floridai házaspár 30 szobára szóló foglalását, amelyet a pár hónapokkal ezelőtt azért foglalt le, hogy az esküvőjükre várt vendégeket elszállásolhassák. A szálloda azért mondta le a foglalást, hogy helyet tudjanak biztosítani a New York városából érkező illegális bevándorlóknak.

Borítókép: Az Egyesült Államokba igyekvő bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelőjénél. (Fotó: MTI/AP/Andres Leighton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.