Amerikai szakértő: Az F–16-os nem csodafegyver

Az F–16-osok több okból sem fognak áttörő változásokat hozni Ukrajnában − vélekedett Scott Ritter. Az amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint Kijev elavult vadászgépeket kap, mely a korlátozott tapasztalattal rendelkező ukrán pilóták kezeiben nem jelent komoly fenyegetést az oroszokra nézve. A túlzott magabiztosság miatt ugyanakkor olyan hibákat követhetnek el az ukránok, melyek súlyos veszteségeket követelhetnek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 15:34
28th EARS refuels Fighting Falcons over Afghanistan
200317-F-AI558-0202 Fotó: Tech. Sgt. Matthew Lotz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az F−16-os nem csodafegyver. Nem fognak áttörő változásokat hozni Ukrajnában − vélekedett publicisztikájában Scott Ritter amerikai biztonságpolitikai szakértő. A nyugalmazott hírszerzési tiszt szerint ennek oka többek közt, hogy Kijev a nyugati szövetségesektől nem a legmodernebb vadászgépeket kapja, hanem azokat az F−16-osokat, melyek már évtizedek óta rendszeresítve vannak az adományozó országok légierejében. Ezek amellett, hogy kevésbé hatékonyak, mint az újabb változatok, sokkal súlyosabb karbantartási problémákkal is küzdenek. 

Ezek a gépek még gyakorlott pilóták kezében is csekély harci teljesítményre képesek

− véli Ritter. Hozzátette, az ukrán pilóták eddig szovjet rendszerekhez voltak szokva − főként MiG−29-eseket és Szu−27-eseket irányítottak −, ezért az átképzésük valószínűsíthetően nehéz lesz és sok időt fog igénybe venni, tekintve, hogy az F−16-os teljesen más rendszer alapján működik. − Azok a pilóták, akiknek az izommemóriája a szovjet korszak repülőgépeihez kötődik, egyértelmű hátrányban lesznek a kevésbé tapasztalt pilótákkal szemben, akik a nulláról kezdenek − mutatott rá. Ezzel kapcsolatban lapunknak korábban Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő elmondta, az Egyesült Államokban már képeztek ki ukrán pilótákat F−16-osok irányítására, a tapasztalatok alapján pedig körülbelül négy hónapba telik, míg elsajátítják a rendszer teljeskörű használatát. 

 

Az oroszok régóta erre készülnek

Scott Ritter szerint azt is fontos figyelembe venni, hogy az oroszok − akkor még szovjetek − az 1970-es évek óta azt tanulmányozzák, hogyan lehet legyőzni és védekezni az F−16-osok ellen.

Egy új F−16-os a legmodernebb fegyverekkel felszerelve, tapasztalt pilóta kezeiben okozhat meglepetéseket az oroszoknak, azonban egy régebbi típus, melyet egy korlátozott tapasztalatú ukrán pilóta irányít, nem fog

− vélekedett a szakértő. Gyarmati István ugyanakkor lapunknak nyilatkozva elmondta, jobb elektronikai rendszerének és pontosabb rakétáinak köszönhetően például egy MiG−29-es vadászgéppel szemben fölénybe kerülhetnek az F−16-osok. A biztonságpolitikai szakértő szerint annyiban mindenképpen változást fognak hozni az amerikai „sólymok”, hogy megnehezítik az orosz légierő tevékenységét, hiszen az orosz gépeknek ezáltal veszélyesebbé válik egy-egy célpont megközelítése. 

 

Visszaüthetnek a túlzott elvárások

Ritter úgy véli, hogy az F−16-osok körüli túlzott elvárások és felhajtás rosszul is elsülhet Kijev számára. 

Az ukrán haderő megkísérelheti olyan hadműveletek végrehajtását, melyekre nincs felkészülve, abban a tévhitben, hogy az F−16-osok önmagukban megfordíthatják a csata menetét

− hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette, végsősoron ez a túlzott magabiztosság csak még több ukrán életet fog követelni, ebben pedig nagy felelősségük van a nyugati vezetőknek, akik pusztán politikai okokból döntöttek a vadászgépek Kijevnek történő átadása mellett. 

 

Nincsenek csodafegyverek

Ritter álláspontját megerősíteni látszik Mark Milley tábornok kijelentése is. 

Az oroszok több ezer negyedik és ötödik generációs vadászgéppel rendelkeznek, tehát ha a levegőben akarják felvenni a versenyt Oroszországgal, akkor Ukrajnának is ilyenekre lesz szüksége

− mutatott rá az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Hozzátette: a hadviselésben nincsenek csodafegyverek

Borítókép: F−16-os vadászgép (Fotó: U.S. Air Force/ Tech. Sgt. Matthew Lotz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.