Elektrosokk-terápiával „kezelték” a meleg katonákat a brit hadseregben

Elektrosokkal kezeltek meleg brit katonákat, hogy „kigyógyítsák” őket homoszexualitásukból, derül ki egy jövő hónapban publikálandó tanulmányból, melybe bepillantást nyert az amerikai Bloomberg című lap. Az ezer anonim nyilatkozat alapján készült kutatás szerint a „kezelések” alkalmazása egészen 2000-ig tartott. A tanulmány kapcsán többen bocsánatkérést követelnek a jelenlegi brit politikai vezetéstől.

Magyar Nemzet
Forrás: Bloomberg2023. 05. 27. 20:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy brit kormányzati felülvizsgálat részeként született tanulmányban szereplő, névtelenül tett tanúvallomások szerint még az 1990-es években is orvosokhoz irányítottak brit katonákat „áttérítési terápiára”. Mindezek annak ellenére történtek meg, hogy 1967-ben Anglia és Wales területén – bizonyos feltételek fennállása esetén – dekriminalizálták a homoszexuális kapcsolatokat. 

A dokumentum több mint ezer névtelen beadványt tartalmaz, amelyek részletesen beszámolnak az 1967 és 2000 között a meleg személyzettel szemben alkalmazott elektrosokk-alapú kezelésekről, illetve zsarolásról és szexuális erőszakról. 

Elküldtek egy pszichiáterhez egy kórházba, ahol elektródákat tettek a fejembe, és férfiakról készült képeket mutattak, melyek jó érzéseket keltettek bennem, majd nőkről készült képeket mutattak, és áramütéseket adtak

– mondta az egyik nyilatkozó. „Az elektródák helyén zúzódásokat és égési nyomokat láttam.”

Egy 1993 és 2004 között különböző katonai bázisokon szolgált civil orvos tanúvallomása szerint még az 1990-es évek közepén is beutalták a fiatal férfiakat az eljárásra. Az orvos felidézte, hogy egy alkalommal egy elöljárója által kísért közkatona jelent meg nála, aki előzetesen tájékoztatta feletteseit szexuális irányultságáról. Az orvos megtagadta a kezelést, és elküldte a férfit, de soha nem tudta meg, mi lett a fiatal újonc sorsa.

A védelmi minisztérium nem kívánta kommentálni a jelentésben szereplő konkrét állításokat, amelyet elmondásuk szerint a miniszterek elé terjesztettek.

A Bloomberg szerint a jelentés erkölcsi nyomásgyakorlásul is szolgál Rishi Sunak brit kormányfő felé, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a múltbeli tettek miatt, és kártalanítsa az érintetteket a keresetkiesésért, az okozott stresszért és a nyugdíjjogosultságuk megtagadásáért.

A hadseregben tapasztalható homofóbiáról szóló jelentés egy újabb állomást jelent az Egyesült Királyság történelmének kellemetlen részeivel való szembenézés folyamatában. Ez újabb terület a rabszolgatartás, a gyarmatosítás, valamint a nőgyűlölet és a rasszizmus mellett, és – csakúgy, mint ez előbbiek – érinti a brit államigazgatás néhány leghíresebb intézményét.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.