A lengyel szóvivő szerint bocsánatot kell kérnie Zelenszkijnek

A lengyel–ukrán kapcsolatokat beárnyékolja a volinyi mészárlás: nyolcvan évvel ezelőtt több mint százezer lengyelt végeztek ki az ukránok.

Magyar Nemzet
Forrás: Onet2023. 05. 20. 15:34
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2019. október 1. Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2019. október 1-jén. Zelenszkij megerõsítette, hogy az Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet, az EBESZ képviselõibõl álló összekötõcsoport minszki találkozóján a felek egyeztettek arról, miként alkalmazzák a Donyec-medencei szakadár területeken történõ választások lebonyolításáról szóló, úgynevezett Steinmeier-formulát az ukrán jogrendszerben. MTI/EPA/Sztepan Franko Fotó: Sztepan Franko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ukrán elnöknek a volinyi mészárlással kapcsolatban bocsánatot kellene kérnie a történtekért. Mi, lengyelek, állami szinten vállaltuk a felelősséget a korábban, az ukránok ellen elkövetett bűnökért. Ukrajna részéről hiányzik ez a felelősségvállalás” – szögezte le Lengyelország álláspontját a külügyminisztérium szóvivője, Lukasz Jasina az Onet lengyel hírportálnak adott interjúban. A politikust az ukrajnai háború és annak lengyelországi hatása mellett Volodimir Zelenszkij lengyelországi látogatásáról is kérdezték.

Az ukrán elnök áprilisban járt nyugati szomszédjánál, amely során a Volinyi területen is járt, ahol 80 évvel ezelőtt az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által elkövetett tömeggyilkossággal megkezdődött a két éven át tartó volinyi mészárlás. A vérengzésben több mint százezer lengyel vesztette életét.

Múlt hónapban a külügyminisztérium szóvivője arról adott hírt, a kijevi lengyel nagykövet, Bartosz Cichocki tárgyalásokat folytat az ukrán elnöki hivatallal Zelenszkij a megemlékezésen való részvételével kapcsolatban.

„A lengyel és az ukrán külügyminiszterek nagyon őszinte a beszélgetést folytattak Volhíniáról, de a lengyel–ukrán kapcsolatokban vannak más témáink is, nem csak a népirtás. Arra számítunk, hogy végül meg fogunk birkózni a problémával, amely jelenleg is sok közös kezdeményezést akadályoz” – tette hozzá a szóvivő, aki szerint a volinyi mészárlással elnöki szinten kellene foglalkozni. 

„Úgy gondolom, hogy ukrán részről, és itt nagyon diplomatikus leszek, sokan még mindig nem értik, hogy ez a kérdés mennyire fontos még most is a lengyeleknek. Az ukránok számára pedig a népirtás továbbra sem prioritás. Jómagam abban bízom, hogy ezen a 80. évforduló és a megemlékezés változtatni fog” – jegyezte meg a szóvivő.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő sajtótájékoztatót tart Kijevben (Forrás: MTI/EPA/Sztepan Franko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.