Szijjártó Péter: Magyarország élen jár a digitalizációban, és ebben a Huaweinek meghatározó szerepe van

„Magyarország élen jár a digitalizáció területén, és ebben a Huaweinek meghatározó szerepe van” – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek jelenlétében Pekingben aláírták a SEEDs ösztöndíjprogramról szóló megállapodást a cég és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 15. 7:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A miniszter kifejtette, „a vállalat segítségével folyamatos az 5G-hálózat fejlesztése országszerte, emelkedik gazdaságunk technológiai színvonala, és dolgozunk azért, hogy 2050-re a magyar háztartások több mint 90 százalékában legyen internetkapcsolat”.

 

„Változatlanul fenntartjuk a globális távközlési szállítókkal szembeni álláspontunkat, miszerint származási ország alapján senkit sem szabad kizárni a versenyből” – írta.

Hozzátette, mi továbbra is nyitott és tisztességes gazdasági, üzleti környezetet fogunk biztosítani a külföldi befektetők számára, melyben egyetlen szempont a mérvadó: a vállalatoknak tiszteletben kell tartaniuk a magyar törvényeket és jogszabályokat.

A miniszter közlése szerint „mindezt a Huawei is értékeli, aminek köszönhetően tovább bővül az együttműködésünk: a Közszolgálati Egyetemen is elindul a vállalat ösztöndíjprogramja, központban az 5G-vel kapcsolatos kutatásokkal és innovációval”.

A Huawei hétfői közleménye szerint a globális infokommunikációs megoldásokat szállító vállalat SEEDs ösztöndíjprogramjának célja a technológiai területekre vonatkozó tehetséggondozás, például az 5G-vel kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása.

A több tíz millió forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magukban foglalják a technológia bevonását a környezetvédelembe vagy akár a kínai technológiai szektor gazdaságának tanulmányozását.

A Huawei SEEDs ösztöndíjprogramot 2021-ben indította el a Huawei Technologies Európában, tizenkét országban, hogy a legtehetségesebb és legambiciózusabb diákokat segítsék karrierjük fejlődésében. A magyar egyetemek közül korábban a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István és az Óbudai Egyetem csatlakozott közel harminc hallgatói projekttel, s több, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián sikerrel szereplő munka is született.

Így a pécsi egyetem Pollack Mihály Műszaki Karának hallgatója, Simon Dóra a műszaki tudomány szekciójában I. helyezést ért el. Komplex kutatást végzett a virtuális valóság (VR) balesetvédelmi oktatás fókuszú, építéshelyi felhasználásának területén.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem csatlakozását a SEEDs ösztöndíjprogramhoz a magyar külgazdasági és külügyminiszter hivatalos kínai útja során írta alá Falyuna Nóra, az egyetem rektori kabinetvezetője és Hszie Csiu-lian, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója.

Hszie Csiu-lian elmondta: „A Huaweinél fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a legújabb technológiákat a fiatal tehetségekkel, és megmutassuk nekik, hogyan változtathatja meg a tudomány és a technológia a világot. 2008-ban világszerte elindítottuk tehetségfejlesztő önképző, tanulmányi programunkat, a Seeds for the Future-t, amelyben eddig mintegy négyezer európai diák vett részt nagy sikerrel. Ezért úgy döntöttünk, hogy a SEED-et kiterjesztjük és létrehozunk egy ösztöndíjprogramot is. Új partnerként azért választottuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE), mert kiemelt figyelmet fordítanak olyan, napjainkban égető témákra, mint a környezetvédelmi, vízgazdálkodási szakemberek képzése, a kínai gazdaság, technológia kutatása vagy a kiberbiztonság”.

A közlemény szerint

 

a magyar leányvállalat először 2014-ben kötött támogatási megállapodást az egyetemmel, majd 2021-ben a technológia és a természetvédelem fontos összefüggéseire mutattak rá azzal a projekttel, amelynek során a vállalat elkezdte napelemekkel segíteni az NKE Víztudományi Karán a kutatók munkáját.

 

Az NKE tudósai távérzékelési alkalmazások tesztelésébe és fejlesztésébe kezdtek a gemenci Duna-holtágak felméréséhez, amelynek fókuszában az úgynevezett Multibeam berendezésekkel végezhető mederfelvétel áll. Ez az eljárás a vízfelszín alatt lévő folyófenék széles sávjának rendkívül precíz felmérését végzi, továbbá a víz alatti objektumok feltárását is közvetlenül szolgálja, amelynek katasztrófavédelmi és vízkárelhárítási vonatkozásai is vannak.

A kutatóknak a mérésekhez szükséges a folyamatos villamosenergia-ellátás, aminek a nemzeti parkban környezetkímélőnek, illetve könnyűnek és hordozhatónak kell lennie. A Huawei olyan mobil napelemes megoldást dolgozott ki az akkumulátorok töltésére, amellyel az energia az oktatási és kutatási célokat is szolgáló, mozgásban lévő mérőhajón is felhasználható.

Az ösztöndíj-megállapodás kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a kormány külgazdasági stratégiájának egyik fő pillére továbbra is a Kínához fűződő gazdasági kapcsolatok.

 

„Ebben a legfontosabb szerepet az olyan vállalatok játsszák, mint a Huawei, amely Magyarországon nemcsak befektet, munkahelyeket teremt, hanem megosztja a technológiai tudást, aktívan támogatja a hazai felsőoktatást”

 

– közölte.

„Köszönettel tartozunk a Huaweinek, hogy pénzügyi és szakmai segítséggel támogatja fiatal tehetségeinket és az egyetemi munkát” – mondta Falyuna Nóra, az egyetem rektori kabinetjének vezetője az aláírást követően.

Az együttműködés igazi nyertesei azok a diákok, kutatók lesznek, akik a Huawei segítségével a legmodernebb technológiákat tanulmányozhatják – hangsúlyozta a közlemény szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.