Volt terroristák is indulnak a spanyolországi választásokon

A spanyol kormányfő mindössze annyit mondott: vannak dolgok, amelyek legálisak, de nem tisztességesek.

2023. 05. 15. 5:55
SÁNCHEZ, Pedro; MARIN, Sanna
Helsinki, 2023. március 3. Pedro Sánchez spanyol kormányfõ a Sanna Marin finn miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén Helsinkiben 2023. március 3-án. MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Fotó: Heikki Saukkomaa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baszk nacionalista függetlenségi mozgalom (ETA) 44 terroristája került fel az EH Bildu nevű párt önkormányzati választási listájára. A terrorizmus áldozatainak és hozzátartozóinak jogait képviselő egyesület (D&J) feljelentést tett az illetékes hatóságoknál és követeli a jelöltségek kivizsgálását. Elsősorban az érdekli őket, hogy az ETA-terroristák önkormányzati választásokon való indulása megfelel-e a spanyolországi törvényi előírásoknak vagy sem. 

Az érintettek közül hetet korábban gyilkosságért ítéltek el, de a többiek is büntetett előéletűek. Egyesek ETA-tagok voltak, mások együttműködtek a szeparatista szervezettel.

Az egyesület szerint ki kell vizsgálni, hogy van-e köztük olyan személy, akinek jelenleg is van érvényben lévő eltiltása és emiatt valójában nem vehetne részt a május 28-án esedékes választásokon. De még ha nem is találnak visszaélést, a szervezet szerint jelöltségük akkor is megaláztatást és gyalázatot jelent azoknak az embereknek, akik érintettek voltak az ETA terrorista támadásaiban, melyek során 850 embert meggyilkoltak, 2.600-at megsebesítettek és 90 főt elraboltak.

Szerdán az EH Bildu navarrai elnökjelöltje, Laura Aznal kijelentette, hogy az ETA-tagságuk miatt elítélteknek, akik jelenleg a választási listán szerepelnek, minden joguk sértetlenül megvan ahhoz, hogy induljanak a pozíciókért. Az ügyészség megkezdte a panasz nyilvántartásba vételét.

Az ETA-tagok jelöltségének híre eljutott Pedro Sánchez miniszterelnökhöz is, aki csütörtök óta Amerikában tartózkodik, ahol Joe Bidennel találko

zott. 

A spanyol kormányfő mindössze annyit mondott: vannak dolgok, amelyek legálisak, de nem tisztességesek, és ez az egyik ilyen dolog. Kiemelte, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a spanyol demokrácia legyőzte az ETA-t és jelenleg minden politikai vezetőnek kötelessége, hogy elismerje és támogassa a terrorizmus összes áldozatát köztük azoknak a volt ETA-tagoknak is, akik indulnak a választásokon. Közölte: az ő egyetlen feladatuk az lehet, hogy képviselik a megbocsátást, a dolgok kijavítását és a bűnbánatot az emberek előtt.

Az EH Bildu a katalán nacionalisták mellett a Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíció egyik legfőbb szövetségese.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.