Brüsszel az illegális migránsok védelmét kéri Spanyolországtól

Az Európai Unió közölte, a dél-európai országnak be kell fejeznie a bevándorlók azonnali kiutasítását.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 05. 12. 14:30
null
Ceuta, 2021. május 19. Marokkói illegális bevándorlók érkeznek a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelébe 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is. MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi Fotó: Dzsalal Morcsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa Tanács felszólította Spanyolországot, hogy hagyjon fel a Marokkóval közösen folytatott határellenőrzési gyakorlattal. Dunja Mijatovic, a testület emberi jogi biztosa nem ért egyet azzal a bánásmóddal, amelyet a marokkói és a spanyol rendvédelmi erők tagjai tanúsítanak a ceutai és melillai határnál Spanyolországba belépni igyekvő bevándorlókkal szemben.

Ezért arra szólította fel a dél-európai ország kormányát, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a marokkói hatóságokkal való együttműködést, és függessze fel az olyan közös tevékenységeket, amelyek sértik az alapvető emberi jogokat.

Mijatovic véleménye szerint Spanyolországnak abszolút kötelessége garantálni a joghatósága alá tartozó valamennyi ember biztonságát, beleértve azokat is, akik megpróbálnak átugrani a határkerítésen vagy pedig már illegálisan beléptek a területére. Nyilatkozatában felidézte a tavaly júniusi tragikus melillai határostromot is. A spanyol autonóm város határán legkevesebb 23 afrikai állampolgár meghalt, és több mint százan megsérültek vagy eltűntek az erőszakos rendőri intézkedés következtében. A biztos felrótta Spanyolországnak, hogy bár a történtek kapcsán egy évvel ezelőtt független, teljes és hatékony vizsgálatot kért Fernando Grande-Marlaska belügyminisztertől, egy évvel később még mindig nem történtek meg a megfelelő lépések.

Hozzáfűzte: megérti, hogy Spanyolországban az illegális migráció súlyos és bonyolult helyzeteket eredményez, ugyanakkor véleménye szerint elengedhetetlen, hogy az ország kormánya megvédje a legsebezhetőbb csoportok jogait, köztük a menedékkérőkét és a bevándorlókét is, ezért azonnal be kell fejeznie az érintettek azonnali kiutasítását Spanyolországból.

Utóbbi kapcsán a két évvel ezelőtti tömeges ceutai ostromot emelte ki, melynek során nyolcezer marokkói állampolgár közül hatezret azonnal hazatoloncoltak anélkül, hogy lefolytatták volna az ilyenkor szükséges, nemzetközi szabványok szerinti eljárásokat.

Spanyolországba 2023 első három hónapjában 4287 illegális bevándorló lépett be, ami egyelőre lényegesen alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakában regisztrált adathoz képest, ötvenszázalékos csökkenést jelent. Ez részben a Marokkóval közösen kidolgozott és gyakorlatba ültetett határellenőrzési stratégiának köszönhető. Ugyanis azóta, hogy a két ország tavaly rendezte évek óta fennálló és egyre súlyosbodó diplomáciai konfliktusát Nyugat-Szahara kapcsán, Marokkó sokkal hatékonyabb kontrollt folytat a ceutai és melillai határhoz közeli településeken, már előre feloszlatva a tömeges határostromra készülő csoportokat.

Borítókép: Marokkói illegális bevándorlók érkeznek a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítése közelébe 2021. május 18-án (Fotó: MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.