Zelenszkij: A G7-csúcstalálkozó után közelebb kerül a béke

Az ukrán elnök sorra találkozik a világ vezetőivel Hirosimában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 20. 10:44
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-FRANCE-GERMANY-ITALY Ukrainian President Volodymyr Zelensky looks on prior a meeting with European Union leaders in Mariinsky Palace, in Kyiv, on June 16, 2022. It is the first time that the leaders of the three European Union countries have visited Kyiv since Russia's February 24 invasion of Ukraine. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP) Fotó: Europress/AFP/Sergei Supinsky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) hirosimai csúcstalálkozója után „közelebb kerül a béke” az ukrajnai háborúban – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren szombaton, miután megérkezett Japánba. „Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival. Fokozott biztonság és együttműködés a győzelmünk érdekében. Ma közelebb kerül a béke” – írta Zelenszkij, aki a francia kormánygéppel érkezett Hirosimába. Az ukrán elnök eredetileg azt tervezte, hogy videón csatlakozik az eseményhez. Az, hogy személyesen részt vesz a csúcstalálkozón, csak pénteken derült ki.

Az ukrajnai háború az egyik fő témája a találkozónak, amelynek alkalmából az ukrán elnök megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral, Rishi Sunak brit és Giorgia Meloni olasz kormányfővel, Emmanuel Macron francia államfővel, illetve Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. A Rishi Sunakkal folytatott megbeszélések után az ukrán elnök a Telegramon arról számolt be, hogy megköszönte a brit kormányfőnek, hogy az élére állt annak a nemzetközi kezdeményezésnek, melynek célja, hogy Ukrajna harci repülőgépeket is kapjon a nyugati országoktól. Macron úgy fogalmazott, hogy Zelenszkij hirosimai látogatása Kijev számára fordulópontot jelenthet, mert az ottani csúcstalálkozó „egyedülálló alkalmat” ad az ukrán vezetőnek arra, hogy ne csak a G7-beli támogatóival beszélgessen, hanem megnyerje ügyének más meghívott országok, például Brazília és India vezetőit is.

Utóbbi két ország egyelőre nem határolódott el Moszkvától az ukrajnai háború kapcsán.

Narendra Modi most a Zelenszkijjel folytatott tanácskozásán úgy nyilatkozott: India „minden lehetségest” megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjanak az orosz-ukrán konfliktusra. „Teljesen megértem az ön és az ukrán nép szenvedését. Biztosíthatom afelől, hogy a válság rendezése érdekében India és én, személyesen megteszünk mindent, ami módunkban áll” – mondta Modi. Zelenszkij a tervek szerint találkozik majd Joe Biden amerikai elnökkel és Kisida Fumio japán kormányfővel is. Egy francia elnöki tisztségviselő elmondta: minden eszközt meg kell ragadni, hogy az el nem kötelezett országokat felsorakoztassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelme mögött.

A G7-csoport vezetői szombaton kiadott közös nyilatkozatukban megerősítették, hogy „Oroszország brutális háborús agressziója az egész világot fenyegeti és sérti a nemzetközi közösség alapvető normáit, szabályait és alapelveit”. Ismét elkötelezték magukat amellett, hogy „mindaddig szilárdan tovább támogatják Ukrajnát, amíg nem sikerül átfogó, igazságos és tartós békét kötni”. Az ukrán elnök vasárnap a G7-ekkel, majd a globális dél országainak képviselőivel ülésezik, japán sajtóértesülések szerint beszédet is fog mondani.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.