Zelenszkij Moszkváig lőne? + videó

Kijev Taurus típusú manőverező robotrepülőgépeket kér Berlintől, melyek hatótávolsága több mint ötszáz kilométer.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 14:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev Taurus típusú manőverező robotrepülőgépeket kér Berlintől, hogy hatékonyabban tudják visszaverni az orosz támadásokat − közölte a német védelmi minisztérium. A minisztérium egyik szóvivője elmondta, hogy az erről szóló kérés a napokban érkezett hozzájuk. Arról azonban nem adtak tájékoztatást, Ukrajnának hány rakétára volna szüksége − közölte az MTI.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videóüzenetében leszögezte, hogy továbbra is támogatást kér a nyugati partnereitől.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a további, magas minőségű légvédelmi rendszerek szállítását Ukrajnába

− mondta, hozzátéve: ez szó szerint napi kérdéskör a partnerekkel való együttműködésben, Ukrajnának pedig sokkal gyorsabb léptékben sikerült modernizálnia a védelmi felszerelését, mint azt fél évvel ezelőtt jósolták. 

Roderich Kiesewtter német kereszténydemokrata parlamenti képviselő a héten szintén Taurusok Kijevbe szállítása mellett szólalt fel. Mint elmondta, az ötszáz kilométeres hatótávolságú fegyverekkel a támadás alatt lévő ország képes lenne „bőven a frontvonal mögött elhelyezkedő orosz katonai infrastruktúrákat célba venni”.

 

Moszkváig is ellőhetnek

A német hadsereg (Bundeswehr) a Taurus manőverező robotrepülőgépeket véli a légierő egyik legmodernebb fegyverének. A Taurus légi indítású, lopakodó fegyver, turbólégcsavaros hajtóművel, hangsebesség-közeli sebességgel éri el célját, amely az indítás helyétől akár több mint 500 kilométerre is lehet. Mintegy 500 kilogrammos robbanótöltete mélyen beásott célpontokat is képes elpusztítani. 

Ez azt jelenti, hogy a Taurusszal oroszországi célpontokat, akár Moszkvát is célba vehetik.

Ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij már többször leszögezte, Kijevnek nem célja, hogy „saját területén kívüli célpontokat támadjon”.

A német hadsereg mintegy 600 Taurus rakétával rendelkezik, melyekből százötven áll műveleti készenlétben. Egy-egy ilyen rakéta körülbelül egymillió dollárba került − tíz évvel ezelőtt. 

Nagy-Britannia korábban Storm Shadow típusú manőverező robotrepülőgépekkel látta el Ukrajnát, melyek hasonló hatótávolsággal rendelkeznek. Kijev pénteken az oroszok szerint éppen ezeket használva hajtott végre sikeres csapásokat a dél-ukrajnai Mariupol városában.

Borítókép: Taurus manőverező robotrepülőgépek (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.