időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Zelenszkij Moszkváig lőne? + videó

Magyar Nemzet
2023.05.27. 14:58 2023.05.27. 15:17
Zelenszkij Moszkváig lőne? + videó

Kijev Taurus típusú manőverező robotrepülőgépeket kér Berlintől, hogy hatékonyabban tudják visszaverni az orosz támadásokat − közölte a német védelmi minisztérium. A minisztérium egyik szóvivője elmondta, hogy az erről szóló kérés a napokban érkezett hozzájuk. Arról azonban nem adtak tájékoztatást, Ukrajnának hány rakétára volna szüksége − közölte az MTI.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videóüzenetében leszögezte, hogy továbbra is támogatást kér a nyugati partnereitől.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a további, magas minőségű légvédelmi rendszerek szállítását Ukrajnába

− mondta, hozzátéve: ez szó szerint napi kérdéskör a partnerekkel való együttműködésben, Ukrajnának pedig sokkal gyorsabb léptékben sikerült modernizálnia a védelmi felszerelését, mint azt fél évvel ezelőtt jósolták. 

Roderich Kiesewtter német kereszténydemokrata parlamenti képviselő a héten szintén Taurusok Kijevbe szállítása mellett szólalt fel. Mint elmondta, az ötszáz kilométeres hatótávolságú fegyverekkel a támadás alatt lévő ország képes lenne „bőven a frontvonal mögött elhelyezkedő orosz katonai infrastruktúrákat célba venni”.

 

Moszkváig is ellőhetnek

A német hadsereg (Bundeswehr) a Taurus manőverező robotrepülőgépeket véli a légierő egyik legmodernebb fegyverének. A Taurus légi indítású, lopakodó fegyver, turbólégcsavaros hajtóművel, hangsebesség-közeli sebességgel éri el célját, amely az indítás helyétől akár több mint 500 kilométerre is lehet. Mintegy 500 kilogrammos robbanótöltete mélyen beásott célpontokat is képes elpusztítani. 

Ez azt jelenti, hogy a Taurusszal oroszországi célpontokat, akár Moszkvát is célba vehetik.

Ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij már többször leszögezte, Kijevnek nem célja, hogy „saját területén kívüli célpontokat támadjon”.

A német hadsereg mintegy 600 Taurus rakétával rendelkezik, melyekből százötven áll műveleti készenlétben. Egy-egy ilyen rakéta körülbelül egymillió dollárba került − tíz évvel ezelőtt. 

Nagy-Britannia korábban Storm Shadow típusú manőverező robotrepülőgépekkel látta el Ukrajnát, melyek hasonló hatótávolsággal rendelkeznek. Kijev pénteken az oroszok szerint éppen ezeket használva hajtott végre sikeres csapásokat a dél-ukrajnai Mariupol városában.

Borítókép: Taurus manőverező robotrepülőgépek (Forrás: Twitter)

 

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.