Dmitrij Medvegyev: A nukleáris fegyverek nem kerülhetnek a banditák kezébe

Újból megszólalt Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, aki ezúttal rávilágított, hogy a Wagner-csoportnak feltett szándéka lehet az orosz nukleáris fegyverek megszerzése. Eközben az orosz külügyminisztérium is reagált a zsoldosok lázadására.

2023. 06. 24. 19:00
MEDVEGYEV, Dmitrij
Volgográd, 2023. június 1. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetõje látogatást tesz a Volgográdi régióban fekvõ Prudboj katonai gyakorlótéren 2023. június elsején. MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Jekatyerina Stukina Fotó: Jekatyerina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlemények azt mutatják, hogy a katonai lázadást szervezők cselekedetei tökéletesen illeszkednek egy megrendezett államcsíny sémájába – vonta le a következtetést Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

A világ a pusztulás szélére kerül, ha a nukleáris fegyverek banditák kezébe kerülnek, a válság nem korlátozódik egyetlen országra

– figyelmeztette Medvegyev a világot arra, hogy nem érdemes összejátszani a Wagner zsoldoscsapattal. Az orosz politikus igen valószínűnek nevezte a külföldi szakemberek részvételét a jelenlegi katonai lázadásban.

Szombat reggelre nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Prigozsin azzal vádolja az orosz védelmi minisztériumot, hogy a tárca meg akarta semmisíteni a katonáit. A zsoldosvezér ezért bosszút fogadott, és Moszkvába indult a bajtársaival.

Az orosz külügy is reagált a lázadásra. „Az emberek erősen nehezményezik a hazánkban megkísérelt fegyveres felkelést. Az összeesküvők törekvései alapvetően az oroszországi helyzet destabilizálására, egységünk lerombolására és az Orosz Föderációnak a nemzetközi biztonság megbízható szavatolására irányuló erőfeszítéseinek aláásására irányulnak. A felkelés így Oroszország külső ellenségeinek kezére játszik” – áll a tárca közleményében. A külügy egyúttal figyelmeztette a nyugati országok arra, hogy tartózkodjanak attól, hogy kihasználják a helyzetet és megpróbálják destabilizálni Oroszországot.  

Az ilyen kísérletek hiábavalóak, és nem fognak visszhangra találni sem Oroszországban, sem a külföldi józan politikai erők körében

 – tette hozzá a külügy, amely azt is megjegyezte, hogy Oroszország folytatja szuverén útját, hogy szavatolja biztonságát, megvédje értékeit, megerősítse tekintélyét a nemzetközi színtéren, és igazságos, többpólusú világrendet építsen.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője látogatást tesz a Volgográdi régióban fekvő Prudboj katonai gyakorlótéren 2023. június elsején. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.