Ilyen kimenetelei lehetnek a Wagner akciójának

Ha megvizsgáljuk a szavak szótári jelentését és megpróbáljuk az ismert és bizonyítható tények szerint elemezni az eseményeket, akkor per pillanat legfeljebb egy fegyveres csoport zendüléséről beszélhetünk. Mindez persze igen gyorsan megváltozhat – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő.

2023. 06. 24. 12:34
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. június 24. Vlagyimir Putyin orosz elnök a lakossághoz intézett televíziós beszéde közben Moszkvában 2023. június 24-én. Putyin egységre szólított fel a belsõ árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadók ellen, miután a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl korai még bármilyen következtetést levonni a Wagner zsoldoscsoport lázadásáról, így gondolja Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, aki a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, hogy a jelenlegi tények és információk szerint nem puccsról, hanem egyelőre zendülésről van szó.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy katasztrofális orosz veszteség adja a hátteret, hanem egy politikai-hatalmi kötélhúzás az elit berkein belül.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a törökországi puccskísérlet orosz változatát látjuk, hiszen nincs öldöklés és nem folyik a vér sem. Robert C. Castel kiemelte lapunknak, hogy az is kérdéses jelenleg, hogy hányan tartanának Prigozsinnal, amennyiben konkrét tűzharcba kellene vonulni az orosz haderővel.

Fontos különbséget tenni a Prigozsinhoz lojális csapatok és a Wagner egésze között. Semmi sem utal arra, hogy a Wagner harcosainak tízezrei egy emberként állnának ki a zsoldoscsapat vezére mellett. Hogy hányan vannak a »muzsikusok« közül azok, akik fegyveresen is kiállnak a zendülés mellett, azt nem tudjuk, mindenesetre a Prigozsin által közölt számadatokat érdemes egy adag egészséges szkepticizmussal kezelni

– mondta a biztonságpolitikai szakértő arra utalva, hogy nem láttunk bizonyítékokat arra, hogy fegyveres harcok törtek volna ki a Prigozsinhoz lojális erők és az orosz csapatok között, de a két helikopter állítólagos lelövéséről is csak a Wagner-vezér beszámolójából értesült a nagyvilág. Nincs bizonyíték arra sem, hogy a kormányerők megtámadták volna és halomra ölték volna a Wagnert, amire hivatkozva az egész zendülés elkezdődött. 

Jevgenyij Prigozsin Telegram csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az orosz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta és bejelentette, hogy „25 ezer embere megy tisztázni a dolgot”. A kijelentés után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás alapján. A védelmi minisztérium hamis információnak nevezte a Wagnert ért állítólagos csapást. Az FSZB  Közkapcsolati Központja (DSP) felszólította a katonai magáncég harcosait, hogy ne kövessék Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe.

Robert C. Castel szerint olyan sok a kérdőjel jelenleg, hogy számos forgatókönyv lehetséges a zendülés további alakulására vonatkozóan, most azonban úgy tűnik, hogy eszkaláció nincs kialakulóban – mindez persze változhat.

Nem láttuk, hogy az Orosz Föderáció más pontjain is csatlakoztak volna tisztviselők, katonák vagy civilek a zendüléshez. Nem láttunk spontán tüntetéseket az ország különböző pontjain, amik a zendülőket támogatnák. A zendülők maguk sem állítják, hogy az államrend vagy az államhatalom megváltoztatására törekednek. A bevált orosz hagyomány szerint a harag nem a cár ellen fordul, hanem a gonosz tisztviselők ellen, akik a cárt félrevezetik. A zendülésnek »érted haragszom, nem ellened« üzenete van.

– jelentette ki lapunknak a biztonságpolitikai szakértő, majd hozzátette, hogy a zendülést minden bizonnyal az a törekvés okozta, amellyel a Wagner zsoldoscsapatot be akarták vonni a reguláris erőkhöz. Prigozsinnak ez valószínűleg a hatalmi bázisa elvesztését jelentette volna, ezért nem volt más választása, valósággal sarokba lett szorítva.

Robert C. Castel szerint a világ számára most az a legfontosabb kérdés, hogy a hatezer körüli orosz atomtöltet feletti ellenőrzés milyen sorsra jut. Az ukrán hírszerzésnek pedig az a fontos, hogy mit tud hasznosítani Prigozsin közjátékából.

Rövid távon ez egy hatalmas politikai, morális és propaganda hátszél Kijevnek. Közép- és hosszú távon ugyanakkor, ha az oroszoknak sikerül gyorsan és hatékonyan stabilizálni a helyzetet, az egy sokkal egységesebb orosz ellenfelet jelentene Ukrajna számára. Jelenleg Ukrajnának mindent meg kellene tennie, hogy hírszerzési eszközökkel, propaganda és egyéb hadviselési eszközökkel fokozza a belső válságot Oroszországban.

– reagált a biztonságpolitikai szakértő az ukrán esélyekre.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a lakossághoz intézett televíziós beszéde közben Moszkvában 2023. június 24-én. Putyin egységre szólított fel a belső árulással szemben (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.