Szinte teljesen átalakította kormányát Recep Tayyip Erdogan

Beiktatása után a török elnök a kulcstárcák élén is változásokat hajtott végre.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 6:28
ERDOGAN, Recep Tayyip; KEMAL ATATÜRK
Ankara, 2023. június 3. A május 28-án újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök (k) távozik a modern, világi török államot megalapító Mustafa Kemal Atatürk ankarai mauzóleumából a beiktatási ünnepsége után, 2023. június 3-án. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombat esti ankarai sajtótájékoztatóján közzétette az általa kijelölt miniszterek névsorát. 

A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.

Két olyan eddigi kabinettag van, aki minisztériuma élén folytathatja munkáját: Fahrettin Koca az egészségügyi tárca vezetőjeként, valamint Mehmet Nuri Ersoy Törökország egyik legnagyobb turisztikai cégének, az Etsturnak az alapítója a kulturális és idegenforgalmi minisztériumnál.

Erdogan ezúttal is egy alelnököt választott maga mellé, Cevdet Yilmaz személyében. Yilmaz 2011 és 2016 között kétszer is volt fejlesztési miniszter, a köztes időszakban pedig, 2015-ben miniszterelnök-helyettesi pozíciót töltött be.

A belügyminisztérium élén Süleyman Soylut Ali Yerlikaya váltja, aki eddig Isztambul tartományt kormányozta.

A külügyi tárca irányítását Mevlüt Cavusoglu helyett a továbbiakban Hakan Fidan látja el. Fidan egy rövid megszakítástól eltekintve 2010 óta vezette a török Nemzeti Hírszerzési Szervezetet. A legfontosabb gazdasági tárcát, a kincstári és pénzügyi tárcát a külföldi befektetők egyik bizalmasa, Mehmet Simsek kapta meg. Simsek korábban többször szolgált már pénzügyminiszterként, majd 2015-tól és 2018-ig miniszterelnök-helyettesként is.

Kinevezése az évek óta tartó unortodox monetáris politikától való eltérést jelzi, amely az iszlám szerint alacsonyan tartotta a kamatokat a magas infláció ellenére.

A védelmi tárcáért Yasar Güler eddigi vezérkari főnök felel majd Hulusi Akar helyett, aki pont Güler előtt volt maga is a haderő feje. Az első kabinetülésre kedden kerül sor. 

A török államfőválasztás május 28-i második fordulóját, így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg. Szombat délután tette le az államfői esküt a parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa. Szombaton később az államfői palotában egy ünnepélyes szertartás keretében látott hozzá elnöki feladataihoz. A nagyszabású ceremónián mások mellett 78 ország közjogi méltóságai is részt vettek, köztük 21 államfő, valamint 13 kormányfő.

Erdogan 2014 óta Törökország államfője. Korábban 2003 és 2014 között az ország miniszterelnöke volt. A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

 

Borítókép: A május 28-án újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök távozik a modern, világi török államot megalapító Mustafa Kemal Atatürk ankarai mauzóleumából a beiktatási ünnepsége után, 2023. június 3-án (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.