időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Letette hivatalos esküjét Recep Tayyip Erdogan újraválasztott elnök + videó

Koren-Karczub Tímea
2023.06.03. 14:15 2023.06.03. 14:52
Letette hivatalos esküjét Recep Tayyip Erdogan újraválasztott elnök + videó

Letette hivatalos esküjét a parlamentben Recep Tayyip Erdogan, akit újra Törökország elnökévé választottak meg. Ezt megelőzően a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) kiállította Erdogan számára a megbízólevelet, amelyet Devlet Bahceli ügyvivő házelnök, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke adott át az újraválasztott vezetőnek.

A 69 éves államfő ezután a beiktatási ceremónián vesz részt, majd ismerteti új kabinetjének tagjait. Jelenleg árgus szemmel figyelik a bejelentést világszerte, amelyből kiderül, folytatódik-e az unortodox monetáris politika – amely szerint az iszlám tanításai miatt alacsonyan tartják a kamatot – vagy egy hagyományosabb irányvonalhoz térnek vissza az országot sújtó gazdasági válság közepette.

A török elnök beiktatására számos külföldi ország képviselője érkezett. 

– Húsz ország vezetőjének és 45 különböző miniszternek a megjelenésére számítunk – nyilatkozta korábban a török államfő közigazgatási hivatalának egyik munkatársa.

Az eseményre többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke és Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír is meghívást kapott. Carl Bildt Svédország korábbi minisztere szintén Ankarába utazott. Stockholm képviseletét vélhetően azért tartotta fontosnak, hogy rávegyék az elnököt, vonja vissza kifogásait Svédország NATO-csatlakozása ellen. Oroszország részéről az ünnepségen Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke jelenik meg, aki a tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nevében vesz részt a beiktatási ünnepségen.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök szintén a meghívott vendégek között szerepel. 

A miniszterelnök fontosnak tartotta elfogadni Erdogan elnök személyes meghívását, hangsúlyozva, hogy választási győzelme döntő fontosságú Magyarország és Európa biztonsága szempontjából

 – írta meg Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szombati Twitter-bejegyzésében.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában arról beszélt: tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti, és Soros György embere volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet. Ráadásul ha Törökországban egy Soros György által támogatott vezető lenne, akkor erősen kétséges, hogy az ottani vezetékeken keresztül eljutna-e az orosz gáz Magyarországra – emlékeztetett a kormányfő szavaira Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI szerint.

Recep Tayyip Erdogan, aki harmadik elnöki ciklusát kezdi, miniszterelnökségével együtt két évtizede vezeti Törökországot.

Az elnökválasztás május 28-i második fordulójában 52,18 százalékkal mért vereséget riválisára, Kemal Kilicdaroglura, aki a szavatok 47,82 százalékát kapta.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (középen) május 14-i török parlamenti választások eredményeképpen létrejövő törvényhozás alakuló ülésén Ankarában 2023. június 2-án. MTI/AP/Ali Ünal

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.