Tízmilliárdokat kér Brüsszel, miután Ukrajna miatt kiürült az uniós kassza

Dömötör Csaba államtitkár közölte, hazánk még egy petákot sem kapott a nekünk egyébként járó uniós forrásokból.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 06. 20. 18:02
null
Borítókép: Dömötör Csaba parlamenti államtitkár. Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagált Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra a brüsszeli tervre, miszerint az uniós tagállamok a következő négy évben összesen 50 milliárd euró segélyt nyújtanának Ukrajnának vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában az ország újjáépítése céljából. A tervezetet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mutatta be kedden.

Az Európai Bizottság pénzt kér a tagországoktól. Tehát úgy állunk, hogy a háború és Ukrajna finanszírozása miatt kiürült az uniós kassza, ezért több tíz milliárd eurót kell beletolni pluszban az uniós költségvetésbe

– mutatott rá Dömötör Csaba.

Az államtitkár ismertette, mire költené Brüsszel a milliárdokat: „Először is, és ez a legnagyobb összeg, Ukrajna további finanszírozására. Ez 50 milliárd euró lenne, ami körülbelül 18 ezer milliárd forint. Aztán fedezni kellene az elszállt kamatterheket. Erre is kell plus forrás, mint ahogy a brüsszeli bürokraták inflációval növelt fizetésére is” – fogalmazott Facebook-oldalán közzétett videójában. Hangsúlyozta, „lényeges körülmény, hogy az uniós költségvetés módosításához egyhangúságra van szükség, tehát minden tagállam beleegyezésére szükség van”.

És azért ez egy érdekes és furcsa vita lesz. Mert hogy van az, hogy miközben többletbefizetést várnak el, mi még egyáltalán nem kaptuk meg, egy petákot sem kaptunk a nekünk egyébként járó uniós forrásokból. Pedig azok is szerepelnek a költségvetésben és azokat is szerződések rögzítik. Ehhez képest nem kaptunk semmit

– tette hozzá.

„Szóval, amikor majd papírra vetik ezeket a pénzkérő javaslatokat, jó lenne, hogy ha erre az ellentmondásos kérdésre válaszolnának” – közölte Dömötör Csaba.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.