Bekeményített az olasz üdülőváros, kitiltanák a burkiniben fürdőző muszlimokat

Anna Maria Cisint polgármester szerint nemcsak a tengerpart esztétikáját rontják, de higiéniai szempontból is kérdések merülnek fel.

2023. 07. 21. 12:28
null
A Tunisian woman wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, walks in the water with a child on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. (Photo by FETHI BELAID / AFP) Fotó: AFP/FETHI BELAID
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határokat szabna az iszlamizálódásnak egy olasz polgármester. Anna Maria Cisint, Monfalcone város vezetője a tengerparti dresszkód szabályozására tett kísérletet, kitiltaná a burkiniben strandoló muzulmán nőket a tengerpartról. 

A jobboldali Liga párt politikusa szerint nemcsak a tengerpartok esztétikáját rontja, hanem higiéniai szempontból is kérdések merülnek fel a teljes testet elfedő ruhában fürdőző nők kapcsán. 

A polgármester nyílt levélben fordult a muzulmán közösséghez, melyben jelezte, nem tűr semmiféle iszlamizálódást az általa vezetett településen, a bevándorlóknak alkalmazkodniuk kell a helyi szokásokhoz, máskülönben az a közösség megosztottságához vezet. A polgármester elrendelte, hogy a tengerparton és a vízben csak az európai szokásoknak megfelelő fürdőruha viselete engedélyezett, minden más kultúrát idéző ruházat nem megengedett. 

A szigorú határok megszabását Cisint azzal magyarázza, hogy a Marina Julia e Marina Nova strandokon a turisták és helyiek körében egyre nagyobb megdöbbenést vált ki a talpig fedett öltözetben fürdőző és napozó nők látványa. Különösen azért, mert a partszakasz a tisztaság és az igényesség miatt vált a környék ismert és széles körben kedvelt turisztikai központjává. 

A polgármester meggyőződése, hogy a más kulturális környezetből érkezők kötelessége, hogy alkalmazkodjanak a befogadó ország, azaz az olaszok szokásaihoz.

− Elfogadhatatlan, mindenfajta iszlámosodási törekvés, amelyek nemcsak esztétikai és higiénés szempontból vetnek fel kétségeket, hanem a harmonikus együttélés szabályait is felforgathatják – jelentette ki a polgármester a helyiek és a turisták panaszaira hivatkozva. Cisint arra is kitért a muzulmán nők öltözete nemcsak esztétikai szempontból kifogásolható, hanem a hatóságok számára is lehetetlenné teszi az azonosítást. 

Különösen a bangladesi közösség lélekszáma emelkedett meg a településen. Cisint döntése rövid időn belül hatalmas port vert fel, az olasz baloldal azonnal a muzulmán közösség segítségére sietett. 

Rasszistának nevezik Monfalcone jobboldali polgármesterét, amiért a helyi szokások tiszteletben tartására szólította fel a bangladesi nőket. 

A baloldali politikusok szerint Olaszország szabad és demokrata ország, ahol mindenki úgy fürdik a tengerben ahogy akar és ahogy kultúrája megengedi. Ha pedig nem tetszik a polgármesternek, akkor nyugodtan távozhat Olaszországból – üzenték az ellenzék soraiból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Fethi Belaid) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.