Már nem garantálja a fekete-tengeri hajózás biztonságát Moszkva

Veszélyes területnek minősítette Oroszország a Fekete-tenger északnyugati részeit.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 07. 18. 11:28
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország közölte, hogy a továbbiakban nem garantálja a hajózás biztonságát a Fekete-tenger északnyugati részén, miután nem hosszabbították meg az egyéves megállapodást, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy több tíz millió tonna gabonát exportáljon. Ez jól mutatja Vlagyimir Putyin orosz elnök dühét, aki szerint az ENSZ és Ankara közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonakezdeményezés csak kárt okozott Oroszországnak.

Az oroszok úgy gondolják, hogy aktívan szabotálják a gabonaüzletet érintő megállapodásokat. A külügyminisztérium bejelentette, hogy megszünteti a biztonságos hajózás garanciáját, korlátozza a biztonságos humanitárius folyosót, és visszaállítja a korábbi, „veszélyes terület” minősítést a Fekete-tenger északnyugati részén.

A fekete-tengeri gabonamegállapodás gazdasági mentőövet kínált mind az ukrán gazdálkodóknak, mind az Oroszország 2022 februári ukrajnai inváziója óta az élelmiszer-ellátásban bizonytalan nemzeteknek. Putyin azonban többször is a gabonaegyezmény felmondásával fenyegetőzött ebben az időszakban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor megfogadta, hogy folytatja a gabonaexportot. Még az Oroszországi Föderáció nélkül is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy folytathassuk a fekete-tengeri hajózást – mondta Zelenszkij. „Nem félünk. Hajótulajdonos cégek kerestek meg minket. Azt mondták, készen állnak, ha Törökország is kész a folytatásra, akkor folytatódni fog a gabonaszállítás” – tette hozzá.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő még pénteken mondta el, hogy az egyezményért cserébe Moszkva a fizetésekre, a logisztikára és a szállítmányok biztosítására vonatkozó nyugati szankciók alól szeretne felmentést kapni. A múlt héten António Guterres ENSZ-főtitkár ígéretet tett Putyinnak, hogy az orosz agrárbank (Rosselkhozbank) egyik leányvállalata csatlakozhat a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez, cserébe a gabonaegyezmény meghosszabbításáért. Az orosz agrárbank 2022 júniusa óta az Európai Unió szankciója alá esik. Putyin azonban már akkor is arról beszélt, nem teljesültek a gabonaegyezmény meghosszabbításához szükséges feltételek.

Borítókép:  A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.