Újabb kárpátaljai magyar katonák haltak meg a háborúban

A háború csaknem harminc beazonosított kárpátaljai magyar áldozatáról számolt be eddig a sajtó.

Magyar Nemzet
Forrás: KISZÓ, Kárpátalja.ma2023. 07. 20. 11:46
null
Donyecki terület, 2023. július 14. Ukrán katona egységének állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszonkilenc éves Cserepko János halálhírét Vaszil Scsur, a Mizshirjai (Ökörmező) kistérség vezetője jelentette be közösségi oldalán. A katona tavaly júliusban csatlakozott az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, ahol felderítő lövészként szolgált. A Donyeck megyei Makarivka település közelében vesztette életét harci feladatok teljesítése közben – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A lap arról is beszámolt, hogy kedden meghalt a háborúban a magyar nemzetiségű Szabó Viktor. A negyvenkilenc éves katona a Csernovic megyei Subranec község lakosa volt.

A Baranyai kistérség tájékoztatása szerint Hvuszt Jurij kárpátaljai katona is meghalt a háborúban. A mélyúti (Hliboke) férfit felesége, fia és menye, valamint két unokája gyászolja – közölte a Kárpátalja.ma.

Az ungvári idegsebészet arról adott hírt, hogy a fronton vesztette életét munkatársuk, Ivan Bucka. Az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály ápolója a háború első napjaiban önként jelentkezett a hadseregbe. A harminckét éves férfit felesége és kétéves kislánya gyászolja.

Hétfőn halt meg a fronton Volodimir Vudmaszka. A nagylázi rehabilitációs orvos két kisgyermeket hagyott maga után a lap szerint.

A tavaly február 24-én kirobbant háborúban eddig csaknem harminc beazonosított kárpátaljai magyar áldozatról számolt be a sajtó. A valós számok ennél magasabbak lehetnek. 

Becslések szerint az Ukrán Fegyveres Erők kötelékében mintegy négyszáz kárpátaljai magyar származású katona teljesíthet szolgálatot.

Az áldozatok pontos számát Ukrajnában hadititokként kezelik. A hatóságok azt ígérik, hogy a háború után közzéteszik az adatokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.