A Vox akadályozhatja meg a baloldali kormányalakítást Spanyolországban

A Santiago Abascal vezette Vox anélkül is támogatja a választásokon győztes Néppártot (PP), hogy helyet kérne magának a spanyol kormányban. Így akadályozná meg az újabb baloldali kormány megalakulását.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 08. 07. 11:07
Spanish Vox Party Leader Santiago Abascal in Marcia
Spanish Vox Party Leader Santiago Abascal in Marcia Fotó: LOYOLA PEREZ DE VILLEGAS MUNIZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, végül mégiscsak a Vox mentheti meg a jobboldali kormányalakítást Spanyolországban. Santiago Abascal pártja vasárnap bejelentette, hogy hajlandó támogatni a választásokon győztes Néppártot (PP) anélkül, hogy helyet követelne magának a spanyol kormányban. 

A dél-európai országban július 23-án rendeztek előre hozott választásokat. Bár a jobboldali Néppárt szerezte a legtöbb szavazatot, sem önállóan, sem a Vox-szal közösen nem tudta elérni a kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget. A Néppártnak néhány kisebb párt támogatása is kellene ahhoz, hogy kormányozhasson, de egyik sem hajlandó segíteni egy olyan kormánykoalíció megszületését, amelyben a jobboldali Vox helyet kap. Ez a patthelyzet azonban odáig vezethet, hogy a szocialisták hiába vesztették el a választásokat, ha teljesítik nacionalista szövetségeseik kívánságait, úgy szeptemberben megalakulhat a következő baloldali kormánykoalíció. 

A Vox azonban hétvégén hatalmas lépést tett azért, hogy utóbbi ne történhessen meg. A párt közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: 

mindent meg kell tenni azért, hogy „Spanyolország ellenségei” ne kapják meg a szükséges támogatást, ezért 33 mandátumukkal hajlandóak „az alkotmányos többséget” elősegíteni a kongresszusban a Néppárt javára anélkül, hogy helyet kérnének maguknak a kormányban. 

Ezzel pedig ajtót nyitottak a néppárti vezér, Alberto Núnez Feijóo előtt, aki ezután megkezdheti a tárgyalásokat azokkal a kis pártokkal is, akik eddig csak azért nem voltak hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni vele, mert nem akarták, hogy a Vox az ország élére kerüljön. 

Santiago Abascal pártja a radikális döntés kapcsán kiemelte: aggasztja őket, hogy Pedro Sánchez olyan pártokkal egyezkedik a következő kormányalakítás érdekében, amelyek „komoly veszélyt jelentenek az alkotmányos rendre és az együttélésre”. 

Utalt ezzel a baszk és katalán nacionalista formációkra, amelyek rögtön a választások után benyújtották a számlát a szocialistáknak, és közölték, hogy csak abban az esetben támogatják Pedro Sánchez második miniszterelnöki beiktatását, ha további engedményeket ad a két régiónak. A legsúlyosabb és egyben kulcsfontosságú követelések között szerepel a katalán függetlenségi népszavazás megtartása. A Vox szerint ha Sánchez megadja a kedvezményeket a szeparatista pártoknak, azzal gyakorlatilag 

a saját kormánya általi államcsínyt követ el, ami a társadalmi béke megbomlásához vezethet. 

A párt emlékeztetőül kiemelte, hogy a baloldali kormánykoalíció már így is túl sokat adott azoknak a politikai erőknek, akik Spanyolország egységét bombázzák. Utalt itt arra, hogy Sánchez két évvel ezelőtt kegyelmet adott azoknak a katalán függetlenségpárti vezetőknek, akik 2017-ben részt vettek Katalónia elszakadásának alkotmányellenes kikiáltásában, ezt követően pedig tavaly eltörölte a lázadás bűntettét is, hogy a szeparatista megmozdulások esetén enyhébb büntetéseket lehessen kiszabni. A Vox megjegyezte azt is, hogy ezeket a lépéseket a Sánchez-kormány még az eddigiekhez képest visszafogottabban kormányzó Pere Aragonés vezette katalán republikánusok (ERC) támogatásáért cserébe tette meg. Ahhoz azonban, hogy ismét kormányt alakíthasson már a legradikálisabb pártokkal kell dűlőre jutnia, köztük a baszk terrorszervezet, az ETA volt tagjait is tömörítő EH Bilduval, valamint azzal a Junts per Catalunyával, amelynek vezetője, Carles Puigdemont hat évvel ezelőtt kikiáltotta a Katalán köztársaság megalakulását, majd elmenekült a felelősségre vonás elől. 

A Vox a közleményben kiemelte: 

„tekintettel az események súlyosságára és arra a veszélyre, hogy Pedro Sánchezt Spanyolország összes ellensége fogja kormányfővé tenni”, a párt nem fog semmilyen akadályt gördíteni a Néppárt elé, ha ezzel megakadályozhatja „a nemzetromboló kormány megalakulását”.

A Néppárt elnöke, Alberto Núnez Feijóo, aki 137 mandátummal nyerte meg az előre hozott választásokat, pozitívan fogadta és előrelépésnek minősítette a Vox felajánlását, majd közölte, hogy mostantól a „széles körű és alkotmányos” többséghez szükséges megállapodásra törekszik a pártokkal, amellyel végül önállóan kormányozhatja Spanyolországot. A Vox lépésének köszönhetően erre most már reális esélye van, ugyanis ha maga mellé állítja a jobbközép Kanári Koalíciót és a baszk nacionalista pártot (PNV), úgy egy mandátummal még meg is haladja az önálló kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget. 

Borítókép: Santiago Abascal, a Vox vezetője (Fotó: Anadolu Agency/AFP/Loyola Perez De Villegas Muniz)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.