Elképesztő felvételek a szlovén áradásokról − evakuálják az embereket + videó

Arra kérik a lakosságot, hogy mindenki csak a legszükségesebbeket vigye magával.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 10:09
null
Komenda, 2023. augusztus 5. Árvíz elsodorta autó a szlovéniai Komenda környékén 2023. augusztus 5-én. A szlovén kormányfõ szerint az országot történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves viharokban és áradásokban négy ember életét vesztette, és akár 500 millió euró kár is keletkezhetett. MTI/AP/Miro Majcen Fotó: Miro Majcen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alsóbeszterce, azaz Donja Bisztrica közelében a Mura folyó átszakította a védőgátat, ezért a hatóságok ötszáz lakost evakuáltak − tudósít a Szerbiai Rádió és Televízió. A Murának jelenleg a történelem második legmagasabb vízhozama van, ami 1350 köbmétert jelent másodpercenként. Az áradás pedig folytatódik. Az előrejelzések szerint az még legalább 24 órán át kitart, mivel az ausztriai Graz közelében folyamatosan emelkedik a folyó szintje. 

A Nova hírtelevízió közlése szerint a község közelében több mint tízméteres töltés szakadt le. A tűzoltóknak ugyan sokáig sikerült a vizet a mezőre terelni, és így megvédeni a fenyegetett falvakat. Ám szombat este már másodszor is megszólaltak a szirénák, és fél tíz körül a hatóságok újabb, csaknem ötszáz ember evakuálását rendelték el. 

Közben az éjszaka folyamán a Mura folyó szintje ismét emelkedni kezdett. 

Nem tudjuk elhinni, hogy az áradás még mindig növekszik. Sajnos minden lehetőség negatív irányban nyitva áll

− mondta vasárnap reggel az N1 Szlovéniának Miroslav Vuk helyi tűzoltó parancsnok. A bajbajutott emberek a hatóságok helikopterrel is mentik.

Szakértők ugyanakkor azt is bejelentették, hogy az ország nagy részén fokozatosan és lassan apadnak majd a folyók, így az elöntött területek is csökkenni fognak, kivéve a Száva, a Dráva és a Mura alsó szakaszát. Viharok idején azonban nem kizárt a kisebb folyók vízszintjének emelkedése sem, különösen Nyugat- és Közép-Szlovéniában − írja a szerb közmédia.

Az árvíz miatt a szomszédos országban számos út le van zárva, a talajviszonyok pedig folyamatosan változnak.

Csrensovci, azaz Cserföld község polgármestere, Vera Markoja szombat este a közösségi médiában otthonaik elhagyására szólította fel a folyó árterében lévő Alsóbeszterce lakosait:

Kedves falubeliek! A Mura folyón lévő árvízveszély miatt kénytelenek leszünk elhagyni otthonainkat. Kérem, mindenki csak a legszükségesebbeket vigye magával. Maradjanak nyugodtak, kövessék a rendőrök és tűzoltók utasításait.

− írta Markoja a Facebookon.

A település lakóinak ideiglenes szállást biztosítottak Cserföld közintézményeiben, egyebek mellett az iskolában, a művelődési házban, az óvodában és a plébánián. A terepen eközben hivatásos és önkéntes tűzoltók dolgoznak, akik igyekeznek homokzsákokkal erősíteni a töltést, és megóvni a helyiek értékeit.

Az ország nagy részén az árvízkárok elhárításán dolgoznak az emberek, de eközben még mindig fokozott a földcsuszamlások veszélye − tudósít a Szlovén Rádió és Televízió.

 

A mentőcsapatok pedig igyekeznek eljutni a még mindig nehezen megközelíthető helyekre, az érintett falvakba. A közmédia szerint a tönkrement infrastruktúra miatt az ország egyes részein továbbra sincs áram, így az illetékesek egyik fő prioritása az áramfejlesztők szállítása lesz, amelyből állítólag van elegendő, csak a helyszínre kell vinni azokat.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a hatóságok a vasárnapi boltzárat is feloldották. Szrecsko Sesztan polgári védelmi parancsnok elmondta, hogy elrendelték, hogy vasárnap és ünnepnapokon is nyitva legyenek az élelmiszereket, műszaki cikkeket vagy gyermekfelszerelést kínáló üzletek Szlovéniában. 

Mint arról a Magyar Nemzet korábban is beszámolt, Szlovéniát története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves esők okozta áradások akár ötszázmillió euró kárt is okozhattak már – közölte Robert Golob szlovén miniszterelnök. Az időjárási viszonyok és azok következtében többen is életüket vesztették az európai uniós országban.

Borítókép: Árvíz elsodorta autó a szlovéniai Komenda környékén 2023. augusztus 5-én. A szlovén kormányfő szerint az országot történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves viharokban és áradásokban négy ember életét vesztette, és akár ötszázmillió euró kár is keletkezhetett. (Fotó: MTI/AP/Miro Majcen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.