Hiperszonikus rakétákkal támadják az oroszok Ukrajnát

Az ukrán légierő közlése szerint a támadások Belarusz felől is érkeznek, az egész országban légiriadó van érvényben.

Magyar Nemzet
2023. 08. 05. 22:31
Victory Day military parade in Moscow
kinzsal
MOSCOW, RUSSIA - MAY 09: Mikoyan MiG-31K fighter jets with Kinzhal hypersonic missiles fly over Moscow's Red Square during the Victory Day military parade marking the 73rd anniversary of the victory over Nazi Germany in the 1941-1945 Great Patriotic War, the Eastern Front of World War II, in Moscow, Russia on May 09, 2018. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: SEFA KARACAN / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra írtak az ukrán hírportálok szombat este arról, hogy orosz rakétatámadások érik a városokat. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint célba vették Zaporizzsját, Hmelnickijt, valamint Kijev, Viniccja, Zsitomir és Cserkaszi régiókat. Robbanásokat jelentettek továbbá Herszon, Mikolajiv és Kirovohradi területekről is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este közölte, a támadások elérték a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalat, a Motor Szics zaporizzsjai épületét is. Az egész országban légiriadók vannak érvényben, a légvédelemnek sikerült több rakétát megsemmisítenie.

A portál arról is cikkezett, az oroszok bevetették a H–74M2 Kinzsal típusú, nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas, hiperszonikus ballisztikus rakétájukat is.

A rakéta észleléséről helyi idő szerint este hét óra előtt adott hírt az ukrán légierő. A közlemény szerint a Kinzsalokat Belarusz irányából indították Ukrajna ellen, és legalább hat rakétát számoltak össze.

A rakétatámadásokra azt követően került sor, hogy a napokban két dróntámadást is indítottak az ukránok tengeri orosz célpontok ellen: az egyik az orosz SIG nevű tartályhajót találta el szombaton, a másik pedig az előző nap a novorosszijszki kikötő közelében csapódott be, súlyos károkat okozva az Olenyegorszkij Gornyak nevű, orosz partraszállító hadihajóban. A támadásokat Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője terrorcselekménynek minősítette és megtorlást ígért.

Borítókép: H–47M2 Kinzsal hiperszonikus ballisztikus rakéta egy MiG−31K repülőgépen (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.