Saját céljaira használja Ukrajnát Szaúd-Arábia

Hogy Ukrajnának hoz-e bármi pozitívumot a péntek este Dzsiddában kezdődő békekonferencia, az egyelőre kétséges, a házigazda Szaúd-Arábia azonban máris nyertesnek nevezhető.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 04. 16:29
HSZI Csin-ping; SZALMÁN, Mohamed bin
Rijád, 2022. december 8. A szaúdi királyi udvar által közreadott kép Hszi Csin-ping kínai elnökrõl (b) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronahercegrõl a rijádi al-Jamana palotában tartott fogadási ünnepségen 2022. december 8-án. A kínai elnök háromnapos látogatásra érkezett Szaúd-Arábiába a kétoldalú kapcsolatok erõsítése céljából, valamint részt vesz az Öböl-menti Együttmûködési Tanács (GCC) országainak csúcstalálkozóján. MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud Fotó: Bandar Aldzsalud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a hétvégén egy szaúd-arábiai tanácskozáson próbálják megnyerni a nyugati országok a globális Dél egyre növekvő gazdasági és politikai befolyással bíró országait, köztük Indiát és Brazíliát, hogy támogassák Ukrajna háborús rendezésre vonatkozó elképzeléseit. Ez nem ígérkezik könnyű menetnek, az érintett országok ugyanis eddig elzárkóztak attól, hogy állást foglaljanak a konfliktusban.

A házigazda Szaúd-Arábia számára azonban a találkozó puszta létrejötte is komoly siker abban a törekvésében, hogy a nagy nemzetközi feszültséget kiváltó Hasogdzsi-gyilkosság után helyreállítsa megtépázott  diplomáciai hírnevét

 – írja a Politico hírportál.

Pénteken nemzetbiztonsági tanácsadók és magas rangú tisztségviselők tucatjai érkeznek Dzsiddába, a nagy kérdés azonban az, hogy miután a koppenhágai első megbeszélést kihagyta, Kína itt vajon képviselteti-e magát.

Szaúd-Arábia a háború kitörése óta érzékeny kötéltáncot jár Oroszország és Ukrajna, illetve inkább annak nyugati szövetségesei közt. Mind Szaúd-Arábia, mind Oroszország tagjai az olajexportáló országok tömörülésének, a közel-keleti állam közvetlen kapcsolatban maradt Moszkvával. Ezenfelül egyebek mellett igyekezett közvetíteni egy, az Oroszországba hurcolt gyermekek hazatéréséről szóló megállapodás létrejötte érdekében.

Azt nem lehet tudni, hogy Mohammed bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója részt vesz-e a tanácskozáson, azonban mindenképpen komoly eredmény lenne számára, ha sikerülne tető alá hozni egy zárónyilatkozatot. Ez Koppenhágában nem sikerült, és Dzsiddában sem túl valószínű – ami jól mutatja, milyen komoly véleménykülönbségeket kellene áthidalnia a résztvevőknek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten úgy nyilatkozott, hogy a találkozót jelentős lépésnek látja egy globális békekonferencia felé, amelyre szerinte az ősz folyamán kerülhetne sor. Ugyan tényleg van esély államfői szintű megbeszélésre a témában a szeptemberi indiai G20-as csúcson vagy az ugyanabban a hónapban New Yorkban sorra kerülő ENSZ-közgyűlésen, jóval valószínűbb azonban, hogy egy későbbi találkozón vitathatják meg a békéhez vezető lehetőségeket az állam- és kormányfők.

A hétvégén Dzsiddában megrendezésre kerülő konferencia a tervek szerint 

tíz altémára fókuszál, köztük az élelmezés- és energiabiztonságra, a hadifoglyok és az elhurcoltak, köztük a gyermekek szabadon bocsátására, az ökológiai biztonságra, illetve egy háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság esetleges felállítására.

A tanácskozás résztvevőinek mindenesetre nehéz dolga lesz, ha áttörést akarnak elérni egy megfelelő békemegállapodással kapcsolatban.

Az a fontos, hogy sikerüljön olyan eredményt elérnünk, amely megfelelő az ukrán emberek számára

− nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő európai uniós tisztségviselő a Politicónak.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg (Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.