Halálos áldozatai is vannak a viharos időjárásnak Spanyolországban + videók

Madridban extrém riasztást adtak ki, az utcán élőket biztonságos helyre viszik, a többi állampolgárt pedig arra kérik, hogy maradjanak otthon, mert rendellenes helyzet alakult ki.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 09. 03. 15:07
Viharos időjárás Sapnyolországban (Forrás: Screenshot/Twitter)
Fotó: Twitter Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ítéletidő csapott le Spanyolországra. Szombaton két kanyontúrázó életét vesztette a Pireneusok melletti Huesca tartományban. A harmincas éveikben járó férfiak annak ellenére mentek el az egyik szakadékhoz mászni, hogy a meteorológusok legalább egy hete figyelmeztetik a lakosságot arra, hogy történelmi vihar éri el az országot ezen a hétvégén. Annyira sok eső zúdult egyszerre arra a területre, ahol túráztak, hogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag egy vízesés szakadt rájuk, és esélyük sem volt a túlélésre. A rendőrség tájékoztatása szerint mindkettőjüknek fulladás okozta a halálát. 

A vihar miatt Madridban és Toledóban vasárnap reggel már a legmagasabb szintű, extrém riasztást adták ki, miután a szakemberek szerint a legnagyobb mennyiségű eső még csak most fog leesni a két régióban, de a délkeleti területeken is fokozni kellett a készültséget. 

José Luis Martínez-Almeida, Madrid polgármestere délben sajtótájékoztatót tartott, és 

arra kérte a madridiakat, hogy maradjanak otthon, mert egy kivételes és egyben rendellenes helyzet állt elő, amikor minden idők legtöbb csapadéka eshet le egyszerre a fővárosban. 

Hozzátette, hogy mozgósították a polgári védelmet, akik mielőbb biztonságos helyre viszik a hajléktalanokat. 

Emellett azonnali hatállyal lezárnak minden olyan alagutat Madrid városában, amelynek van felszíni alternatívája, így akarják megelőzni, hogy bárki életveszélybe kerüljön abban az esetben, ha a nagy mennyiségű víz elöntené ezeket a föld alatti útszakaszokat. 

Cuenca megye egyik falujában a csendőrség már éjszaka egy idős asszonyt mentett ki a lakásából, melyet elöntött a víz. 

A tarragonai Alcanar nevű településen pedig gyakorlatilag karanténba zárták a lakókat, miután az elmúlt 24 órában 215 liter/négyzetméter csapadék hullott le, óriási áradásokat okozva az utcákon. 

Szombaton Castellón és Navarra régiót érintette a legsúlyosabban az időjárás. Volt olyan község, ahol több mint 140 liter/négyzetméter eső esett le egyszerre. Több koncertet, illetve más rendezvényt is le kellett fújni nemcsak az eső, hanem a viharos szél miatt is. A tűzoltók az ország több pontján autókból mentették ki az embereket, de rengeteg elárasztott garázshoz és üzlethelyiséghez is kihívták őket. Sok helyen azonban egyelőre nem tudnak dolgozni, meg kell várniuk a vihar elvonulását. 

Éjszaka voltak olyan területek is, ahol pár perc alatt több mint hatszáz villámcsapást regisztráltak. Sok helyen dőltek ki fák, akadályozva a közlekedést, de van, akinek az erkélyébe csapott bele a villám, és az szakadt le, másokat pedig órákra áram nélkül hagyott a rendkívüli időjárás. 

A Kanári-szigetek kivételével vasárnap riasztás lesz érvényben egész Spanyolországban. A jelenlegi előrejelzések szerint az ország délkeleti és középső részén eshet a legtöbb eső, de valójában nem tudják pontosan megjósolni, hogy mi jön még, mivel a viharfelhő folyamatosan változik. 

Borítókép: Viharos időjárás Sapnyolországban (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.