időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Justin Trudeau: Indiai kormányügynökök állhatnak a kanadai szikh szeparatista meggyilkolása mögött

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.19. 06:08 2023.09.19. 08:37
Justin Trudeau: Indiai kormányügynökök állhatnak a kanadai szikh szeparatista meggyilkolása mögött

A kanadai biztonsági szolgálatok aktívan vizsgálnak olyan hiteles értesüléseket, miszerint indiai kormányügynökök állhatnak egy júniusban meggyilkolt kanadai szikh szeparatista halála mögött – közölte hétfőn este Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Kanada komoly aggodalmát fejezte ki az indiai kormány legfelsőbb hírszerzési és biztonsági tisztségviselői felé 

– jelentette ki a kormányfő a kanadai parlamentben mondott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy a kanadai állampolgár Hardip Szingh Nidzsar meggyilkolását övező aggályait „személyesen és közvetlenül” is szóvá tette Narendra Modi indiai miniszterelnöknek a G20-ak múlt heti csúcstalálkozóján Indiában.

„Elfogadhatatlan megsértését jelenti szuverenitásunknak, ha egy külföldi kormány bármiféle módon érintett egy kanadai állampolgár kanadai földön történt meggyilkolásában” – emelte ki Trudeau. Hozzátette, hogy ebben „a rendkívül komoly kérdésben” szorosan egyeztet Kanada szövetségeseivel.

A lehető leghatározottabban sürgetem India kormányát, hogy működjön együtt Kanadával ennek az ügynek a felderítésében 

– jelentette ki Trudeau.

A kanadai külügyminiszter egyben bejelentette, hogy kiutasítottak egy magas rangú indiai diplomatát Kanadából, aki az ázsiai ország hírszerzési szolgálatának helyi vezetője volt.

Hardip Szingh Nidzsar egy Indián belüli független szikh állam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt. A Brit Columbia tartománybeli Surrey-ben találták meg a holttestét június 18-án, az autójában a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában.

Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

A Khalisztán nevű szikh szeparatista állam eszméjét már az 1980-as években és az 1990-es évek elején is hirdették a szikh szeparatista mozgalmak a 30 milliós, 58 százalékban szikhek lakta Pandzsáb államban. A szeparatista törekvéseknek akkor több ezer halottja volt.

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.