Justin Trudeau: Indiai kormányügynökök állhatnak a kanadai szikh szeparatista meggyilkolása mögött

„Kanada komoly aggodalmát fejezte ki az indiai kormány legfelsőbb hírszerzési és biztonsági tisztségviselői felé” – jelentette ki a kanadai kormányfő.

Forrás: MTI2023. 09. 19. 6:08
TRUDEAU, Justin
Edmonton, 2023. augusztus 19. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az országot sújtó erdõtüzekkel kapcsolatban Edmontonban 2023. augusztus 18-án. Húszezer embert evakuálnak Kanada északi részén az erdõtüzek miatt, az országot történetének eddig mért legsúlyosabb erdõtûzszezonja sújtja, közel ezer helyen tombolnak a lángok. MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson Fotó: Jason Franson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai biztonsági szolgálatok aktívan vizsgálnak olyan hiteles értesüléseket, miszerint indiai kormányügynökök állhatnak egy júniusban meggyilkolt kanadai szikh szeparatista halála mögött – közölte hétfőn este Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Kanada komoly aggodalmát fejezte ki az indiai kormány legfelsőbb hírszerzési és biztonsági tisztségviselői felé 

– jelentette ki a kormányfő a kanadai parlamentben mondott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy a kanadai állampolgár Hardip Szingh Nidzsar meggyilkolását övező aggályait „személyesen és közvetlenül” is szóvá tette Narendra Modi indiai miniszterelnöknek a G20-ak múlt heti csúcstalálkozóján Indiában.

„Elfogadhatatlan megsértését jelenti szuverenitásunknak, ha egy külföldi kormány bármiféle módon érintett egy kanadai állampolgár kanadai földön történt meggyilkolásában” – emelte ki Trudeau. Hozzátette, hogy ebben „a rendkívül komoly kérdésben” szorosan egyeztet Kanada szövetségeseivel.

A lehető leghatározottabban sürgetem India kormányát, hogy működjön együtt Kanadával ennek az ügynek a felderítésében 

– jelentette ki Trudeau.

A kanadai külügyminiszter egyben bejelentette, hogy kiutasítottak egy magas rangú indiai diplomatát Kanadából, aki az ázsiai ország hírszerzési szolgálatának helyi vezetője volt.

Hardip Szingh Nidzsar egy Indián belüli független szikh állam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt. A Brit Columbia tartománybeli Surrey-ben találták meg a holttestét június 18-án, az autójában a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában.

Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

A Khalisztán nevű szikh szeparatista állam eszméjét már az 1980-as években és az 1990-es évek elején is hirdették a szikh szeparatista mozgalmak a 30 milliós, 58 százalékban szikhek lakta Pandzsáb államban. A szeparatista törekvéseknek akkor több ezer halottja volt.

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.