időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Óriási hadi beszerzésre készül Románia + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.26. 12:19 2023.09.26. 12:22
Óriási hadi beszerzésre készül Románia + videó

A román védelmi minisztérium (MAPN) ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását, az erről szóló átiratot kedden iktatta a kétkamarás román parlament egyesített házbizottsága – közölte az Agerpres hírügynökség. A program első szakaszának lebonyolítása a MAPN becslése szerint 6,5 milliárd dollárba fog kerülni.

Az Agerpres által idézett jóváhagyási igénylés szerint, ezért az összegért Románia 32 amerikai gyártmányú F–35-ös többcélú harci repülőgépet, működtetésükhöz szükséges logisztikai csomagot, kiképzési programot, szimulátorokat, valamint levegő–levegő és levegő–föld rakétákat vásárolna az Egyesült Államoktól.

A program második szakaszában egy harmadik (16 harci repülőből álló) F–35-ös rajjal egészítenék ki az ötödik generációs flottát, ennek költségére azonban a most közzétett dokumentum nem terjed ki. A MAPN átirata szerint a román légierő további fejlesztését az tette lehetővé, hogy 2023-tól kezdődően az ország védelmi kiadásait a GDP két százalékáról, két és fél százalékra emelték.

A román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) áprilisban hagyta jóvá a román légierő ötödik generációs, többcélú harci repülőgépekkel történő felszerelését. A nemzetbiztonsági testület arra hivatkozott, hogy az F–35-ösöknek fejlett érzékelőik és nagy pontosságú, intelligens lövedékeik vannak, valós idejű, titkosított kommunikációra képesek a földi légvédelemmel és más repülőgépekkel, mindez pedig alkalmassá teszi őket a légi fölény megszerzésére és megőrzésére, a légtér szuverenitásának megvédésére.

Romániában 2019 márciusában állt szolgálatba az első, Portugáliából beszerzett, 16 darab használt F–16-os gépből álló repülőraj. A MAPN szerint az országnak legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez. Románia tavaly írt alá szerződést Norvégiával további 32 használt F–16-os harci repülőgép megvásárlásáról. Ezeket várhatóan idén és 2024 folyamán fogják leszállítani.

 

Borítókép: F–35-ös vadászgépek (Fotó: X/F–35 Lightning II)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.