Súlyos csapást mértek az orosz légvédelemre az ukránok

Kijev állítása szerint légvédelmi rendszert semmisítettek meg a Krím félszigeten.

2023. 09. 14. 14:25
null
Krím félsziget, 2023. július 19. Hatalmas füstfelhõ gomolyog egy lõszerraktár felett, miután tûz ütött ki egy kelet-krími katonai bázison 2023. július 19-én. A tûz miatt a térségben négy település lakóit, több mint kétezer embert kimenekítettek, valamint lezárták a közeli Tavrida autópályát. MTI/AP/Kommersant Publishing House/Viktor Korotajev Fotó: Viktor Korotajev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna sikeresen megsemmisített egy orosz légvédelmi rendszert az oroszok által megszállt Krím félszigeten – értesült a BBC brit hírügynökség. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a haditengerészet állítólag cirkálórakétákkal hajtott végre támadást egy Jevpatorija melletti orosz katonai létesítmény ellen. Legalábbis ezt mondta egy ukrán hírszerzési forrás a BBC-nek.

A közösségi médiában található videofelvételek tüzet és füstöt mutattak Jevpatorija közelében, az oroszok által megszállt félsziget nyugati részén. 

A drónok a légvédelmi rendszerekre és radarjaikra összpontosítottak. A radarállomások kikapcsolása után a haditengerészet egységei két Neptun cirkálórakétával eltalálták az 1,2 milliárd dollár értékű Sz–300-as és Sz–400-as Triumf légvédelmi rendszert

– mondta a forrás a BBC-nek.

Az ukrán sajtó helyi lakosokra hivatkozva arról számolt be, hogy helyi idő szerint 5 óra 40 perc körül robbanások történtek, és füstöt láttak a katonai bázis közelében. A felvételek egy részét megosztották a közösségi oldalakon is. 

Az orosz Sz–400-as légvédelmi rendszer 2007 óta van használatban, és az 1978 óta használt Sz–300 továbbfejlesztett változata. Az orosz védelmi minisztérium szerint ezeknek a rendszereknek különböző verziói léteznek, de a legfejlettebb, legnagyobb hatótávolságú típus akár 400 kilométerees távolságot is elérhet.

 Az Sz–400 képes ember által irányított vagy pilóta nélküli repülőgépek, valamint ballisztikus rakéták megsemmisítésére is – írja a BBC.

Moszkva egyelőre nem kommentálta közvetlenül a támadást. Ehelyett az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy több ukrán légi drónt lőtt le, és meghiúsított egy támadást egy haditengerészeti járőrhajó ellen. A tárca szerint a 2014-ben elcsatolt Krím területe fölött csütörtök hajnalban az orosz légvédelem 11 repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le. A félszigetet az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át összekötő Krími hídon felfüggesztették a forgalmat. A moszkvai katonai tárca arról is beszámolt, hogy éjfél után egy órán belül három repülőgép típusú drónt semmisítettek meg az Ukrajnával határos Brjanszk megye légterében − írja az MTI.

Borítókép: Hatalmas füstfelhő gomolyog egy lőszerraktár felett, miután tűz ütött ki egy kelet-krími katonai bázison 2023. július 19-én (Fotó: MTI/AP/Kommersant Publishing House/Viktor Korotajev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.