Újabb fordulat az ukrán–lengyel viszályban

A Rzeczpospolita lengyel lap újságírója szerint Morawiecki és Zelenszkij is veszélyes vizekre evezett.

2023. 09. 21. 12:28
ZELENSZKIJ, Volodimir; MORAWIECKI, Mateusz
Aachen, 2023. május 14. Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezet fog az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én. Az 1950-ben alapított díjat az európai egység érdekében kifejtett kiemelkedõ tevékenységért ítéli oda évente Aachen városa. MTI/EPA pool/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igyekezett visszavonni a lengyel kormány Mateusz Morawiecki miniszterelnök közleményét, miszerint leállította az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – számolt be csütörtökön a Bloomberg amerikai üzleti lap. A portál Piotr Müller lengyel kormányszóvivőt idézte, aki azt mondta,

Lengyelország csak a korábban egyeztetett lőszer- és fegyverszállításokat hajtja végre, beleértve azokat is, melyekről az Ukrajnával aláírt szerződésekben megállapodtunk.

Egy névtelenséget kérő lengyel kormányzati tisztviselő pedig azt mondta, a miniszterelnök kijelentését félreértették és rosszul értelmezték.

A Varsó és Kijev közötti konfliktus az elmúlt napokban mélyült el igazán, miután Lengyelország bejelentette, meghosszabbítja az ukrán gabonaimportra vonatkozó tilalmat. Válaszul Ukrajna bejelentette, bepereli nyugati szomszédját, ami Morawiecki kijelentéséhez vezetett. Amennyiben Lengyelország teljes egészében leállítja a fegyverszállítmányokat, az ukrán csapatok nagy katonai ellátmánytól esnek el, tekintve, hogy Varsó egyik fő támogatójuk.

Boguslaw Chrabota, a Rzeczpospolita lengyel újság főszerkesztője arra mutatott rá cikkében, Lengyelországnak nincs szüksége kereskedelmi háborúra Ukrajnával, ám Kijevnek azt is meg kell értenie, a világpolitika bonyolult érdekjáték, és Varsó vonakodásának megvannak az okai.

„Az ukránoknak meg kell érteniük, hogy még nincsenek az Európai Unióban. Az európai piac megnyitása termékeik előtt kiváltság, nem pedig Brüsszel egyes szerződésekben rögzített kötelessége” – tette hozzá. Chrabota egyúttal annak is hangot adott, hogy bár Varsó a legőszintébben támogatja az ukrán háborús erőfeszítéseket, 

Ukrajna olyan ország, amely megpróbálja a háborút az erkölcsi zsarolás mechanizmusává alakítani

A szakértő szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem cselekedett helyesen, amikor az ENSZ közgyűlésén arról beszélt, nem hagyja válasz nélkül a lengyel lépéseket. „A lengyel embargóval szembeni megtorlás végzetes lehet Kijev számára” – figyelmeztetett. Lengyelországban október közepén tartanak parlamenti választást, ám a lengyel piacon jelenlévő ukrán gabona súlyos társadalmi és gazdasági problémákat okozhat a kormánynak. Chrabota ugyanakkor hangsúlyozta, Morawiecki közleményei sem veszélytelenek.

A lengyel miniszterelnök fenyegetései az Ukrajnából származó egyéb mezőgazdasági termékek embargójával kapcsolatban nem más, mint a tökéletes illusztrációja annak, hogyan nézhet ki egy láncreakció

– írta cikkében a Rzeczpospolita főszerkesztője.

Álláspontja szerint a lengyel embargó ellentétes az európai joggal és újabb konfliktust okozhat Brüsszellel. „Valóban erre van ma szüksége Lengyelországnak? Szó sincs róla” – szögezte le.

Nyomatékosan felszólítjuk mindkét kormányt, hogy térjenek le erről a veszélyes útról. […] A megtorlás továbbra is megállítható. Beszéljen Zelenszkijjel. Komolyan

– zárta szavait.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.