Demkó Attila Izraelről: Nagy kérdés, hogy a Hezbollah beszáll-e, mert akkor elfajulhatnak a dolgok

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a Hamász támadása példátlan, és sikeresen meglepte az izraeli erőket.

Forrás: Mandiner2023. 10. 07. 19:11
null
Residents walk past damaged vehicles in Ashkelon following a rocket attack from the Gaza Strip into southern Israel on October 7, 2023. Barrages of rockets were fired at Israel from the blockaded Gaza Strip at dawn as militants from the Palestinian enclave infiltrated Israel, with at least one person killed, the army and medics said. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Ahmad Gharabli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat reggel meglepetésszerű terrorakciókat indított a Hamász nevezetű terrorszervezet Izrael ellen, és a Guardian beszámolója szerint több dél-izraeli közösség felett is átvették az irányítást. A Hamász több mint 2000 rakétát lőtt ki Izrael felé az izraeli hatóságok szerint, valamint palesztin fegyveresek több, övezeten kívüli területen is támadást indítottak. A támadás meglepetésként érte az izraeli védelmi erőket is.

Gáza környéki területeken élő telepesek kétségbeesetten várják az izraeli hadsereg segítségét. Egyelőre maguk vették fel a harcot a Hamász fegyvereseivel, annak ellenére, hogy hosszú órák teltek el a támadás megindítása óta. Az izraeli hadsereg lassú reakciója, valamint a terephelyzettel kapcsolatban megkerestük Demkó Attila geopolitikai szakértőt, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét.

„Példátlan támadás a mostani”

Demkó Attila a Mandiner című portálnak arról beszélt, hogy a mostani támadásból az derült ki, hogy a Hamász megtanulta azt, hogyan lehet elkerülni a beépített ügynökök, illetve az esetleg lehallgatások révén azt, hogy az izraeliek előre megtudják, mi fog történni egy ilyen támadás alatt. A szakértő úgy véli, hogy meglepték Izraelt, és felhívta a figyelmet arra, hogy

egyes, nem megerősített hírek szerint továbbra is izraeli területen vannak a Hamász harcosai.

Demkó kiemelte, hogy a Hamász megtanulta azt, hogy Izrael milyen módszerekkel igyekszik felvenni velük a harcot, és a mostani támadással sikerült kicselezni az izraeli védelmi erőket.

A következő napok harci cselekményeire, valamint a lehetséges izraeli ellencsapásokra rátérve Demkó Attila elmondta, hogy Izrael igyekezni fog elrettentő jellegű csapásokat mérni a Hamászra. Hozzátette: mindig ugyanaz a módszer, de általában csak két-három évre sikerül elrettenteni a Hamászt, amíg újra nem építi a katonai erejét, és újjá nem építi a lerombolt infrastruktúráját. Demkó szerint 

nagy valószínűsége van egy nagy erejű izraeli ellencsapásnak.

Hozzátette: az ellencsapásra sor kerülhet szárazföldi erőkkel, valamint légierővel is, ami előbb-utóbb eredményhez fog vezetni, tehát degradálni fogja a Hamász képességeit, de magát a létét, az akaratát nem. „Ami lesz az az, hogy ez a 2023-as Hamász–Izrael háború hetekig vagy hónapokig esetleg eltart, és jön majd 2028-ban a következő, tehát nincs semmiféle megoldása ennek a konfliktusnak” – fogalmazott. Demkó szerint nincs lehetőség a konfliktus feloldására, és a következő évtizedekben is hasonló összeütközések várhatók. A szakértő szerint arra a kérdésre még mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet, hogy a Hezbollah bármilyen formában beszáll-e ebbe a konfliktusba, ugyanis ez a szervezet nagyságrendekkel jelentősebb képességekkel rendelkezik a Hamásznál.

„2006-ban volt az utolsó nagy izraeli–Hezbollah háború, ez mindenképpen jelentősebb konfliktust jelentene” – fogalmazott. Hozzátette, hogy ennek egyelőre nincs jele.

Borítókép: Háborús állapotok Izraelben (Fotó: Europress/AFP/Ahmad Gharabli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.