Kijevben nem fognak örülni: a Velencei Bizottság szerint sem áll készen Ukrajna az EU-tagságra

Az Európai Tanács független testülete szerint a kisebbségi törvény továbbra sincs összhangban a nemzetközi előírásokkal.

2023. 10. 20. 6:42
null
Kijev, 2023. augusztus 24. Ukrán színekkel világították meg a függetlenség napja alkalmából Európa legmagasabb emlékmûvét, a 102 méter magas Szülõföld-szobrot Kijevben 2023. augusztus 23-án. Ukrajna 32 éve, 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velencei Bizottság a nemrég tartott plenáris ülésén értékelte az ukrán kisebbségi törvény szeptemberben tett módosításait. A testület még júniusban mondta ki, hogy a 2022 decemberében elfogadott jogszabály nincs összhangban az Ukrajnára nézve kötelező nemzetközi kisebbségvédelmi standardokkal, ezért a törvény módosítását javasolta. 

Az ukrán parlament ennek megfelelően szeptemberben módosította a kisebbségi törvényt, azonban az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete szerint a jogszabály továbbra sincs összhangban a nemzetközi előírásokkal, amely egyben Ukrajna uniós csatlakozásának is a feltétele lenne.

Az ukrán parlament 2022 decemberében fogadja el a kisebbségekről szóló jogszabályt, amelyet azonnal kritizálni kezdtek a nemzetközi szereplők, ugyanis szűkítette az Ukrajnában élő kisebbségek kollektív jogait. 

A Velencei Bizottság (VB) ezek után egy, a román és a magyar kormány által benyújtott kereset alapján a június 9–10-én tartott ülésén elfogadott egy, az ukrán kisebbségi törvénnyel kapcsolatos véleményt, melyben kimondta, hogy bár a jogszabály több területen a nemzetközi kisebbségvédelmi standardoknak megfelelő garanciális szabályokat vezet be, továbbra sincs összhangban a nemzetközi kötelezettségekkel.

Mindemellett a VB szerint a törvénymódosítást követően sem történtek olyan intézkedések, amelyek biztosították volna a szólásszabadság és a kisebbségi jogok garantálását. Ezzel kapcsolatban konkrét intézkedések előírását is indítványozta, hogy a nemzeti kisebbségek a saját nyelvükön is szabadon hozzáférjenek a médiához.

A VB a kisebbségi törvény azon passzusával szemben is kritikát fogalmazott meg, amelynek értelmében a kisebbségek által jelentős mértékben lakott településeken kétnyelvű táblák kinevezésére van lehetőség. A VB szerint ugyanis a homályos megfogalmazás nem határozza meg, hogy mely településeket tekintik hagyományosan a nemzeti kisebbségek által lakottnak, illetve mit kell érteni a lakosság jelentős része alatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön írta alá az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény ratifikálását felmondó törvényt. A dokumentumot már közzé is tették az orosz kormány egyik hivatalos weboldalán. 

Elutasítom a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt, amelyet az Orosz Föderáció nevében 1996. február 28-án Strasbourgban írtak alá

– olvasható a dokumentum szövegében. A törvényt az Állami Duma október 10-én fogadta el.

 

Borítókép: Ukrán színekkel világították meg a függetlenség napja alkalmából a Szülőföld-szobrot Kijevben (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.