Lengyelország újraindítja az ellenőrzéseket a szlovák határon + videó

Csehország is hasonló intézkedést jelentett be a migrációs krízis miatt.

2023. 10. 03. 11:27
null
Eagle Pass, 2023. szeptember 22. Mexikóból érkezett illegális bevándorló próbál átjutni egy szögesdrótkerítésen a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerûbb átkelõfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba. MTI/EPA/Adam Davis Fotó: Adam Davis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Éjféltől újraindítjuk az ellenőrzést a szlovák határon. Először tíz napra vezetjük be, de nagy valószínűséggel meghosszabbítjuk az intézkedést – mondta Mariusz Kaminski lengyel bel- és közigazgatási miniszter kedden. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi évhez képest csaknem ezer százalékkal nőtt az illegális migráció és a nyilvánosságra hozott migránsok száma Szlovákia területén.

Hozzátette, hogy a külföldiek egy része Lengyelországon keresztül jut el Németországba és más uniós országokba, ezért van szükség a határellenőrzések újbóli bevezetésére. Elmondta, hogy csak egy hét alatt 551 illegális migránst fogtak el a határon.

A lengyel kormány a schengeni kódexnek megfelelően értesítette Szlovákia, Németország, Ausztria és Csehország belügyminisztériumát, valamint az Európai Bizottságot.

A fellépésünknek hatékonynak kell lennie, és a balkáni útvonalat, amelynek egyik ága Lengyelországon keresztül vezet Nyugat-Európa felé, hatékonyan el kell zárni

– fogalmazott a tárcavezető. 

Nem Lengyelország az egyetlen állam, amely cselekszik. Szerda éjféltől Csehország szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be a szlovák határon, ezt Petr Fiala cseh miniszterelnök jelentette be szintén kedden a közösségi oldalán. Kiemelte, hogy az akcióról a lengyel kormánnyal is egyeztettek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.