Washingtoni nyomásgyakorlás? Szerbia kivonja erőit a koszovói határról + videó

Többen is arról számoltak be, hogy a belgrádi egységek észak felé, Közép-Szerbia irányába indultak.

2023. 10. 04. 11:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia elkezdte kivonni erőit a koszovói határról – jelentette be a Fehér Ház néhány nappal azután, hogy Washingtonból figyelmeztettek, a szerb katonaság csoportosította az erőit a térségben. 

Azt kezdjük látni, hogy visszavonják erőiket, és ez jó dolog

 – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője újságíróknak.

A tengerentúli tisztségviselő hozzátette: ez segít a feszültségek oldásában, de nem szünteti meg azokat – írja a Kosovo Onine helyi hírportál. 

Néhány nappal korábban, szeptember 29-én szintén Kirby volt az, aki kijelentette: az Egyesült Államok felszólítja Szerbiát, hogy vonja ki erőit a koszovói határról.

Az ezt követő napokban a szerb csapatok mozgása volt megfigyelhető a szerb és a koszovói határ szerbiai oldalán. Többen is arról számoltak be, hogy a belgrádi egységek észak felé, Közép-Szerbia irányába indultak. Ezekről a változásokról videók is készültek.

Milan Mojszilovics, a szerb katonaság vezérkari főnöke is megerősítette, hogy a csapataik egy részét kivonták a térségből. Mint fogalmazott: a katonák számát 8350-ről 4500-ra csökkentették az adminisztratív vonal mentén. 

A belgrádi hatóságok eközben őrizetbe vették Milan Radoicsicsot. A koszovói szerb vezető a bíróság előtt tagadta az ellene felhozott vádakat. A média korábban arról írt, hogy ő szervezte az összecsapásokat a koszovói rendőrökkel, amelyekben egy pristinai egyenruhás és három koszovói szerb életét vesztette. Radoicsics előzetes letartóztatásba helyezését Christopher Hill belgrádi amerikai nagykövet is jó lépésnek értékelte – írja az Amerika Hangja szerbiai oldala. 

Úgy gondolom azonban, hogy mindannyian tudni akarjuk, miről is szól ez valójában, mit akartak elérni, honnan szerezték be azt a fegyvert és lőszert

 – mondta Hill.

A banjszkai események – egyelőre nem hivatalos információk szerint – arra késztették az Európai Unió egyes tagjait, hogy Szerbia elleni korlátozó intézkedések alkalmazásán kezdtek el gondolkodni. Sajtóinformációk szerint minderre akkor kerülhetett volna sor, ha bebizonyosodik Belgrád kapcsolata a végzetes következményekkel járó támadással.

A koszovói helyzettel miatt volt a szerbiai rádió és televízió vendége a szerb védelmi miniszter. Milos Vucsevics a közmédiának adott interjújában leszögezte: Radoicsics letartóztatása azt mutatja, hogy országa jogállam. 

Óriási a nyomás, zsarolásnak vagyunk kitéve, de ismétlem, egy szuverén és független állam a törvényei szerint dönt, nem azért, hogy valakinek a kedvében járjon

 – tette hozzá a tárcavezető.

 

Borítókép: Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter katonák társaságában (Forrás: Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.