Robert C. Castel a háború egy mögöttes veszélyére hívta fel a figyelmet

A meglepetést és a meglepetés veszélyét elemezte az Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

2023. 10. 23. 9:22
Izrael, 2023. október 19. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter beszédét hallgatják a Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A meglepetésről és a meglepetés veszélyéről szeretnék beszélni. Az, hogy Izraelt meglepte ez a támadás, az mindenki számára egyértelmű. Azt igen kevesen ismerik föl, hogy mennyire meglepte ez a támadás nemcsak Izraelt és nemcsak Izrael szövetségeseit, hanem Izrael ellenfeleit is – mondta legújabb geopolitikai egyperces elemzésében Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő.

Gondolok itt a Hamász szövetségeseire, a Hezbollahra és Iránra, és mennyire meglepte Izrael szomszédait, Jordániát és Egyiptomot. Ez a helyzet nagyon-nagyon veszélyes minden fél számára. Általában ahhoz szoktunk hozzá, hogy a különböző összeesküvésektől tartsunk, attól, hogy valakinek van valami ördögi terve, és akkor ezt megvalósítja. A legszörnyűbb azonban nem ez. A legszörnyűbb az, amikor senkinek nincs semmilyen terve, és két hatalmi blokk vagy két szövetség egymáshoz csapódik úgy, hogy egyik sem tervezte ezt tulajdonképpen. 

– vélekedett a szakértő.

– Ennek a támadásnak, a hátbatámadásnak a sikere igen-igen meglepte a Hamászt is, és azóta gyakorlatilag az egész közel-keleti rendszer – ahogy a nemzetközi is – egyfajta futóversenyben van, hogy magához térjen ebből a meglepetésből és megakadályozza azt, hogy a kártyák kiessenek a bűvészek kezéből, és hogy olyan eszkalációs folyamat induljon el, amit senki nem akart, és amit senki nem tud ellenőrizni – tette hozzá az Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter beszédét hallgatják a Gázai övezet határában állomásozó izraeli katonák 2023. október 19-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.