Azonosították az Európai Parlament volt spanyol alelnökét lelövő bérgyilkost + videó

Egy lépéssel közelebb került a rendőrség az Európai Parlament volt spanyol alelnöke elleni terrortámadás megoldásához. Már azonosították és keresik a bérgyilkost, a granadai Lanjarónban őrizetbe vett társát pedig szombaton le is tartóztatták.

2023. 11. 25. 21:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogták az Európai Parlament volt spanyol alelnöke elleni támadás egyik gyanúsítottjait. Alejo Vidal-Quadrast, aki a konzervatív Néppárt (PP) katalóniai vezetője, valamint a Vox társalapítója volt, november 9-én lőtték arcon Madridban, a nyílt utcán. A 78 éves politikus túlélte a támadást, és ezen a héten engedték ki a kórházból. A rendőröknek azt mondta, hogy mivel régóta szoros kapcsolatot ápol az iráni ellenzékkel, a gyanúja szerint a teheráni kormány állhat a támadás mögött.

A történtek kapcsán három embert vettek őrizetbe, akik közül a Nemzeti Bíróság bírája elrendelte az egyikük letartóztatását, mivel bizonyíthatóan részt vett a terrorista gyilkossági kísérletben. A másik két gyanúsítottat szabadlábra helyezték, de nem hagyhatják el Spanyolországot.

 

A rendőrök most arra koncentrálnak, hogy megtalálják a bérgyilkost is, akit már sikerült azonosítani. Egy Mehrez Ayari nevű 37 éves tunéziai állampolgárt keresnek, akit a francia hatóságok is üldöznek egy Párizs környéki gyilkosság miatt.

A spanyol rendőrség egyelőre azt próbálja kideríteni, hogy a férfi el tudta-e hagyni Spanyolországot, miután lelőtte Vidal-Quadrast, vagy pedig valahol az ország területén bujkál. Információik szerint a franciaországi bűncselekmény után több európai és afrikai országban is megfordult, mivel állandó menekülésben van az igazságszolgáltatás elől.

A biztonsági kamerák felvételein látszik, hogy ő és a szombaton rács mögé került, az iszlám vallás egyik ágához, a síizmushoz köthető fiatal férfi napokon át megfigyelte Vidal-Quadrast. Mehrez pedig végül egyedül lőtte le, majd menekült el egy motorral, amelynek kiégett maradványait a madridi Fuenlabrada mellett találták meg egy mezőn. A bérgyilkos az eredeti tervek szerint ott találkozott volna az azóta börtönbe került társával.

Mehrez ezt követő lépései már ismeretlenek. A rendőrség szerint nagy esély van arra, hogy hamis papírokkal közúton vagy repülővel már el is hagyta Spanyolországot. Azt is próbálják még kideríteni hogy állhat-e egy harmadik szereplő a merénylet mögött, mivel a letartóztatott férfi a nyomozás eddigi adatai szerint nincs olyan képességek birtokában, amivel kitervelhette volna a támadást és felbérelhette volna a bérgyilkost.

A Vidal-Quadras elleni terrorcselekmény indítéka továbbra sem ismert, az iráni rezsimmel kapcsolatos feltételezést még nem sikerült bizonyítani.

Borítókép: Alejo Vidal-Quadras (Fotó: AFP/Siavosh Hosseini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.