ENSZ: Összeomlott a távközlési rendszer, éhínség és betegségek terjedése fenyeget a Gázai övezetben

Az éhínség elkerüléséhez szükséges napi élelmiszer-mennyiségnek jelenleg mindössze tíz százaléka jut be az övezetbe, közölte az ENSZ.

2023. 11. 17. 16:33
null
Dél-Izrael, 2023. november 16. Izraeli légicsapásban megsemmisült lakóházak a Gázai övezet északi részében 2023. november 16-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Leo Correa Fotó: Leo Correa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éhínség és betegségek terjedése fenyegeti a gázai lakosságot a tengerparti övezet élelmiszer- és édesvízkészleteinek kimerülése és az akut üzemanyaghiány miatt szünetelő segélyezés, valamint a kommunikációs hálózatok összeomlása következtében – tudatták az ENSZ szervezetei pénteken.

A Gázai övezet csütörtökön összeomlott távközlési hálózatai továbbra is működésképtelenek, miután akadozik a létfontosságú infrastruktúra, azon belül az internet- és telefonszolgáltatás, a vészhelyzeti kommunikációs rendszerek, a kórházak, valamint a tengervizet feldolgozó sótalanító üzemek fenntartásához szükséges áramszolgáltatás.

A ciszjordániai székhelyű palesztin távközlési vállalat, a Paltel csütörtök este jelentette hálózatainak összeomlását, amelynek következtében megszakadt az internet-szolgáltatás is.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) regionális irodája csütörtökön azt közölte, hogy 

Az éhínség elkerüléséhez szükséges napi élelmiszer-mennyiségnek jelenleg mindössze tíz százaléka jut be az övezetbe. A területen élő 2,3 millió palesztin közül egyre többen szenvednek a kiszáradástól és alultápláltságtól, az emberek – mint fogalmaztak – „már egyenesen az éhhalál veszélyével néznek szembe”.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) közölte, hogy pénteken Egyiptomból nem lehet majd segélyszállítmányokat eljuttatni az övezet déli részére, noha Izrael – amely a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háborújának kezdete óta tiltja az üzemanyag-szállítmányok bejuttatását – a hét elején engedélyezte az ügynökségnek az élelmiszereket szállító teherautók korlátozott számú érkezését.

Az üzemanyag hiánya miatt le kellett állítani a szennyvízszivattyú-állomásokat és a sótalanító üzemeket, ami növeli a vízszennyezés és a betegségek kitörésének kockázatát.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) pénteken a betegségek várható terjedése miatt adott hangot aggodalmának, miután a napokban kiugró számban regisztráltak légzőszervi megbetegedéseket és hasmenéses eseteket az övezetben. A WHO, amely korábban már figyelmeztetett a betegségek terjedésének „aggasztó tendenciáira”, felhívta a figyelmet arra is, hogy az izraeli hadsereg hetek óta zajló bombázásai elől óvóhelyekre menekülő lakosság alig jut hozzá élelmiszerhez és tiszta vízhez.

Az esős évszak kezdetével kialakuló lehetséges áradások következtében a túlzsúfolt terület csatornarendszere túlterhelődhet, ami tovább növeli a betegségek elterjedésének esélyét – közölték.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) pénteki tájékoztatása szerint mintegy 813 ezer belső menekült tartózkodik az UNRWA által működtetett legalább 154 menedékhelyen.

Borítókép: Izraeli légicsapásban megsemmisült lakóházak a Gázai övezet északi részében (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.