Orosz–ukrán háború: felmentették a kárpátaljai rohamdandár parancsnokát

Ez a veszteség elkerülhető lett volna – jelentette be Telegram-csatornáján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A dandár 19 katonája halt meg egy ünnepséget ért támadásban.

2023. 11. 07. 6:09
ZELENSZKIJ, Volodimir; TRUDEAU, Justin
Ottawa, 2023. szeptember 23. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon Ottawában 2023. szeptember 22-én. MTI/AP/The Canadian Press/Sean Kilpatrick Fotó: Sean Kilpatrick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hegyi rohamdandár katonái pénteken vesztették életüket a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében, miután légitámadás érte a rendezvényt, amelyen részt vettek. Az ukrán sajtó először több mint húsz halottról számolt be, hétfőn azonban az ukrán hadsereg közölte, hogy 19 katona vesztette életét. Olekszij Kucserenko parlamenti képviselő ugyanakkor 28 halottról és 53 sebesültről tett említést.

Kárpátalján a tragédia nyomán háromnapos gyászt rendeltek el.

 

„A dandár parancsnokát felmentették a vizsgálat idejére. Az egész helyzet percenként változik” − mondta Volodimir Zelenszkij a Telegram-csatornáján. Hozzátette, hogy tárgyalt a vezérkarral, megbeszélték a dandárra mért csapás körülményeit. Az ukrán elnök szerint a tanácskozáson mások mellett jelentést tett neki a történtekről Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Vaszil Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke.

Megvitattuk a tényeket, annyit már sikerült kideríteni a tragédia körülményeiről, kinek az utasításai tették lehetővé a tragédia bekövetkeztét

− mondta Zelenszkij. Egyben kijelentette, hogy senki sem menekül meg a felelősségre vonástól.

Zelenszkij a Telegram-csatornáján közzétett videóban kifejezte a tragédia miatti megrendülését.

Részvétem az elesett katonák családjának és szeretteinek! Ez egy olyan tragédia, ami elkerülhető lett volna. Umerov védelmi miniszter részletesen beszámolt nekem azokról az intézkedésekről, amelyeket a történtek körülményeinek tisztázása érdekében hoztak.

Korábban az Obsesztvennoje című lap a dandár forrásaira hivatkozva közölte, hogy Dmitrij Liszjuk parancsnok életben maradt, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről, és néhány perccel a csapást követően érkezett. A ceremónia november 3-án reggel kilenc órakor kezdődött volna, de el kellett halasztani fél órával. Ekkor a katonák már felsorakoztak és parancsnokukat várták. Az alakulatot délelőtt tíz után tíz perccel érte csapás, a parancsnok pedig a forrás szerint két perccel később érkezett.

Mint arról beszámoltunk, a dandárt az ukrán vezérkar szerint Iszkander-M rakétával támadták meg az alakulatot, az esetnek pedig civil áldozatai is voltak.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Sean Kilpatrick)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.