időjárás -2°C Judit 2023. december 10.
logo

Kétféle új tünetet is produkálhat a koronavírus

Magyar Nemzet
Forrás: The Sun
2023.11.20. 06:56 2023.11.20. 08:28
Kétféle új tünetet is produkálhat a koronavírus

A Pirola nevű koronavírus-variáns két új tünetet is produkál, miközben egyre jellemzőbb, hogy a már jól ismert ízlelésvesztés és köhögés háttérbe szorul – írja a The Sun. Olyannyira változtak a vírussal járó kellemetlenségek, hogy a cikk szerint állítólag Amerikában oltási akciót is kezdtek az új tünetek miatt. Johannes Uys, a Broadgate General Practice háziorvosa szerint a Pirola nevű variáns kötőháryagyulladást és bőrkiütést is okozhat. 

Az orvosok megállapították, hogy az új jelenségek a felső légutakat érintik, így az orrot és a hangszálakat. Erick Eiting, a New York-i Mount Sinai Beth Israel Kórház munkatársa szerint ez nem teljesen olyan, mint a korábbiak. – Először a torokfájás jelentkezik, majd az orrdugulás jön – magyarázta.

A Zoe Covid Symptom Study, amely az Egyesült Királyságban a bejelentett tünetekről gyűjt adatokat, ugyanezt a mintát dokumentálta, és azt találták, hogy a torokfájás gyakoribbá vált, miután 2021 végén az omikron variáns dominánssá vált, miközben az íz és a szaglás elvesztése egyre ritkábban fordult elő a pácienseknél.

A Zoe-tanulmány szerint a további tünetek közé tartozhat még az orrfolyás, a fejfájás, a fáradtság, a tüsszentés és a torokfájás. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.