Kétféle új tünetet is produkálhat a koronavírus

Nem vész el, csak átalakul?

Forrás: The Sun2023. 11. 20. 6:56
null
Fehérgyarmat, 2021. április 3. Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pirola nevű koronavírus-variáns két új tünetet is produkál, miközben egyre jellemzőbb, hogy a már jól ismert ízlelésvesztés és köhögés háttérbe szorul – írja a The Sun. Olyannyira változtak a vírussal járó kellemetlenségek, hogy a cikk szerint állítólag Amerikában oltási akciót is kezdtek az új tünetek miatt. Johannes Uys, a Broadgate General Practice háziorvosa szerint a Pirola nevű variáns kötőháryagyulladást és bőrkiütést is okozhat. 

Az orvosok megállapították, hogy az új jelenségek a felső légutakat érintik, így az orrot és a hangszálakat. Erick Eiting, a New York-i Mount Sinai Beth Israel Kórház munkatársa szerint ez nem teljesen olyan, mint a korábbiak. – Először a torokfájás jelentkezik, majd az orrdugulás jön – magyarázta.

A Zoe Covid Symptom Study, amely az Egyesült Királyságban a bejelentett tünetekről gyűjt adatokat, ugyanezt a mintát dokumentálta, és azt találták, hogy a torokfájás gyakoribbá vált, miután 2021 végén az omikron variáns dominánssá vált, miközben az íz és a szaglás elvesztése egyre ritkábban fordult elő a pácienseknél.

A Zoe-tanulmány szerint a további tünetek közé tartozhat még az orrfolyás, a fejfájás, a fáradtság, a tüsszentés és a torokfájás. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.