Orosz–ukrán háború: túlzottnak tartja az Ukrajnának nyújtott segítséget a románok többsége

A román lakosság csaknem nyolcvan százaléka nem bízik abban, hogy a bukaresti kormány képes megvédeni a lakosságot fegyveres veszély esetén.

null
Harkiv, 2023. október 6. Orosz légitámadásban megsérült lakóház elõtt mentõk a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án. Ukrán források szerint két ember életét vesztette, huszonnyolc megsebesült. MTI/EPA/Pavlo Pahomenko Fotó: Pavlo Pahomenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a román politikai vezetés egyre hangosabb nyilatkozatokat tesz Ukrajna támogatását illetően, Románia lakossága túlságosan nagynak tartja a háborút vívó szomszédos országnak nyújtott segítséget. Egy friss felmérés egyebek mellett arra is kereste a választ, hogy Bukarest túl sokat, keveset vagy épp megfelelő mértékben segít Ukrajnának. A Maszol hírportál által is ismertetett adatokból kiderül: 

a megkérdezettek 46 százaléka úgy véli, Románia segítsége eltúlzott. Mindössze nyolc százaléknyian kevesellték a támogatást, a válaszadók negyven százaléka pedig megfelelőnek minősítette a segítség mértékét.

Volodimir Zelenszkij október eleji, bukaresti látogatása után Klaus Johannis román államfő azt mondta: Románia további támogatást nyújt Ukrajnának, beleértve a katonait is. A találkozón egy megállapodást is aláírtak, amellyel stratégiai szintre emelték a két ország közötti partnerséget. Nem sokkal ezután közös román–ukrán kormányülést tartottak Kijevben.  

A romániai lakosság és a bukaresti vezetés álláspontja ugyanakkor már jó ideje eltér az Ukrajnának nyújtott támogatást illetően. Az Eurobarométer februárban közzétett kutatása szerint az európaiak közül a romániaiak ellenezték leginkább az ukránoknak nyújtott uniós támogatást. 

A romániaiak 25 százaléka nem találta helyénvalónak a háború sújtotta ukrán nép humanitárius segélyezését is, ami a legmagasabb arány volt az EU-ban. 

A háborús menekültek befogadásának ellenzése terén is uniós listavezetők voltak a romániai válaszadók, 24 százalékos aránnyal. Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást is a románok helytelenítették a legnagyobb arányban: 35 százalékuk nem értett egyet a háború sújtotta ország pénzügyi megsegítésével.

A mostani felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a romániaiak csaknem nyolcvan százaléka nem bízik abban, hogy a bukaresti kormány képes megvédeni a lakosságot fegyveres veszély esetén. 

 

Borítókép: Orosz–ukrán háború – légitámadásban megsérült lakóház előtt mentők a kelet-ukrajnai Harkivban (Fotó: MTI/EPA/Pavlo Pahomenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.