Szijjártó Péter: Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a német autóipari vállalat fontos szerepet töltött be abban, hogy Magyarország gazdasága az utóbbi évek válságaiból rendre megerősödve tudott kikerülni.

Forrás: MTI2023. 11. 14. 17:12
SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel)
Sajtótájékoztató a Körber Hungária beruházásáról Pécsen SZIJJÁRTÓ Péter (Fotó:MTI/Kiss Dániel) Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy Magyarország és az Audi együttműködése párját ritkító sikertörténet, a német autóipari vállalat fontos szerepet töltött be abban, hogy hazánk gazdasága az utóbbi évek válságaiból rendre megerősödve tudott kikerülni. 

A tárcavezető átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnökének a vállalat győri tevékenységének fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként, továbbá a gazdaság és a felsőoktatás kapcsolatának elmélyítésében és a magyar–német gazdasági viszony erősítésében betöltött szerepe miatt is méltatta Alfons Dintnert. 

Kiemelte, hogy az autógyártó nélkülözhetetlen szereplője volt a hazai gazdaság sikereinek, annak, hogy minden krízisből megerősödve tudott kikerülni az ország az elmúlt időszakban. 

Aláhúzta: a most zajló nagyberuházások és a körülöttük kialakult vagy szított hangulattal kapcsolatban is fontos tanulság, hogy mit gondoltak a győriek annak idején az Audi gyárépítéséről.

Ha valaki köhögött egyet a városban, akkor a definíciószerű orvosi diagnózis az volt, hogy felverték a port az Audi építkezésén, példátlan környezetszennyezés következik, és nagyon közel van a világvége. Ma már, így harminc év távlatából szerintem nincsen győri ember, aki ne lenne büszke arra, hogy a világ legnagyobb autóipari motorgyára éppen az ő városában tevékenykedik

– mondta a politikus, majd kitért arra is, hogy a Győrben elektromos motorok gyártásába kezdő vállalat ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy Magyarország a modern autóipari forradalom nyertesei közé tartozzon. 

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az Audi tevékenysége fontos volt abból a szempontból is, hogy ma hazánk exportteljesítménye a 34. a világranglistán, és minden nehézség ellenére sorra dőltek meg a beruházási csúcsok is. Hangsúlyozta, hogy az autógyártó szerepe emellett a fenntartható növekedésben is jelentős, mivel ma Magyarország a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan képesek a gazdasági teljesítményük növelésére.

Az Audi azon beruházása, amelynek nyomán Európa legnagyobb, gyártetőn található napelemparkja jött létre Győrben, nélkülözhetetlen volt ezen címünk megtartásához

– mutatott rá. Illetve szavai szerint a cég a magyar gazdaság dimenzióváltásában is fontos szerepet játszik. 

A kormány először is arra koncentrál, hogy széles körű, termelésre alapuló ipari-gazdasági környezet jöjjön létre, amire építve a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatási és kutatási funkciók is meg tudnak jelenni

– tudatta. Ennek kapcsán pedig közölte, hogy az Audi is erősíteni kezdte a szolgáltatási, illetve a kutatás-fejlesztési funkciókat a termelés bővítése után. 

A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2022 minden válság és akadály ellenére hazánk legsikeresebb éve volt gazdaságilag, és ehhez az kellett, hogy néhány vállalat a valaha volt legjobb teljesítményét nyújtsa. Erre példaként hozta fel az Audit, amely rekordszámú autót gyártott Győrben, s ezzel meghatározó része volt a gazdasági eredményekben. Kiemelte, hogy a magyar gazdaságnak az autóipar jelenti a gerincoszlopát, és a szektor termelési értéke tavaly elérte a tízezermilliárd forintos álomhatárt. 

Végül aláhúzta, hogy az Audi gyára nélkül Győr nem lehetne a legszebb és legmodernebb reményekkel bíró város ma Magyarországon, ráadásul itt a felsőoktatási struktúraváltás sikerének igazi bizonyítéka látható, ugyanis az autógyártó és az egyetem együttműködése bemutatta, hogy merre van a gazdaság fejlődésének iránya.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.