Új stratégiára van szükség, Ukrajna kudarcot vallott a fronton

„Ukrajna és a Nyugat fenntarthatatlan úton jár” – vélekedtek a Foreign Affairs véleménycikk szerzői.

Forrás: Foreign Affairs, Mandiner2023. 11. 21. 10:14
null
Herszon, 2023. november 10. Homokzsákokkal védett postahivatal a dél-ukrajnai Herszonban 2023. november 10-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna ellentámadása akadozik, ahogy a második offenzíva véget ér a kedvezőtlen időjárási körülmények közepette – hívta fel a figyelmet véleménycikkében a Foreign Affairs amerikai, az Egyesült Államok külpolitikájával foglalkozó folyóirat. Ezzel párhuzamosan az Ukrajnának nyújtott folyamatos katonai és gazdasági támogatás politikai támogatottsága mind az Egyesült Államokban, mind Európában csökken, ami a jelenlegi stratégia átértékelését teszi szükségessé – tette hozzá a Mandiner hetilap. A cikk szerzői szerint ez az átértékelés egy kellemetlen valóságot tár fel: 

Ukrajna és a Nyugat fenntarthatatlan úton jár, amelyet a célok és a rendelkezésre álló források közötti jelentős szakadék jellemez.

„Az a célkitűzés tehát, hogy az orosz erőket minden, nemzetközileg elismert ukrán területről kiűzzék, beleértve a Krímet, stratégiailag elérhetetlen, a közeljövőben egész biztosan, de lehet, hogy még azon túl” – fogalmazott a Madiner is. A Foreign Affairs szerzői hozzátették: Washington számára most jött el a pillanat, hogy proaktívan átvegye az irányítást és összehangolja a célkitűzéseket a rendelkezésre álló erőforrásokkal. 

Washingtonnak vezető szerepet kell játszania a célok és az eszközök összehangolását célzó új politika kialakításában

– vélekedtek a cikk szerzői, akik szerint az Egyesült Államoknak konzultálnia kell Ukrajnával és európai partnereivel egy olyan stratégiáról, amely a tűzszüneti tárgyalásokat hangsúlyozza Oroszországgal.

Ezzel párhuzamosan Ukrajnának a támadásról a védelemre kell áthelyeznie a katonai hangsúlyt, prioritásként kezelve az ellenőrzése alatt álló ország 80 százalékának védelmét és helyreállítását, anélkül, hogy lemondana a területi helyreállítás hosszú távú céljairól és Oroszország felelősségre vonásáról.

Még ha Oroszország el is utasítja Ukrajna tűzszüneti ajánlatát, Kijevnek a támadásról a védelemre való áttérése csökkentené a hadsereg veszteségeit, több forrást fordítana a hosszú távú védelemre és újjáépítésre, és erősítené a nyugati támogatást. „Ez egy megvalósítható stratégiát mutat be, elérhető célokkal. Hosszú távon pedig jelzi Oroszországnak, hogy a Nyugat által támogatott Ukrajna térdre kényszerítése nehezen kivitelezhető fealdat, ami potenciálisan a diplomáciai tárgyalások felé terelheti Moszkvát” – írja a Foreign Affairs.

Ez az Ukrajna számára előnyös lépés a legreálisabb utat mutatja be a háború és hosszú távon az ukrán területek orosz megszállásának befejezéséhez.

Borítókép: Homokzsákokkal védett postahivatal a dél-ukrajnai Herszonban 2023. november 10-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.