Újabb szankciókkal készül az EU, de még mindig nem érték el, amit akartak

Megtiltaná Brüsszel, hogy Oroszországnak kőolaj szállítására alkalmas tartályhajókat adjanak el.

2023. 11. 19. 12:35
Oroszország diplomáciai úton akarja lezárni a konfliktust, de ha kell, „az utolsó töltényig” harcolni fog az ukrán területekért, mondta a Kreml szóvivője.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszellenes uniós szankciók sora továbbra sem ért véget, legutóbbi híradások szerint az Európai Bizottság megtiltaná, hogy kőolaj szállítására alkalmas tartályhajókat adjanak el a tagállamok Oroszországnak – számolt be háborús összefoglalójában a washingtoni hadtudományi intézet (Institute for the Study of War, ISW) a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A javaslat továbbá azt is magába foglalná, hogy az intézkedés alá vont árukat olyan harmadik országoknak adják el, melyek azokat továbbadhatják Oroszországnak.

 

Már jó ideje folynak a viták arról, hogy az uniós szankciók valóban elérték-e hatásukat Oroszországra nézve, ám egyre több jelentés bizonyítja azt, hogy az orosz gazdaság korántsem került olyan rossz helyzetbe, mint ahogyan azt az Európai Unió várta. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombaton arról beszélt az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádió Vállalatnak (VGTRK), hogy a nyugati intézkedések nem érték el kívánt hatásukat.

Sőt, mindig az oroszoknak sikerült megtalálniuk a módját, hogy hasznot húzzanak belőlük

– tette hozzá.

Peszkov azonban arról is beszélt, Moszkva továbbra is figyelemmel kíséri az oroszellenes korlátozásokat. Oroszország ellen 2014 óta vezet be különböző szankciókat a nemzetközi közösség egy része az ukrajnai katonai műveletek miatt. A Kreml szóvivője kiemelte, olyan mértékű korlátozásokról van szó, melyeknek „elméletileg a világ egyetlen országa sem lenne képes ellenállni”.

Közlése szerint az orosz gazdaság várhatóan három százalékkal fog emelkedni év végére a szankciók ellenére is, ám hozzátette: mindez nem elegendő Oroszország számára, magasabb értéket kell elérniük.

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.