Zelenszkij mérlegel: lesz elnökválasztás 2024-ben vagy sem?

Jelenleg a hadiállapot tiltja a választások megrendezését.

Forrás: Reuters2023. 11. 03. 18:34
ZELENSZKIJ, Volodimir
Granada, 2023. október 5. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozójára érkezik Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltõ Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetõit hívta meg az EPC tanácskozására. MTI/AP/Fermin Rodriguez Fotó: Fermin Rodriguez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mérlegeli egy 2024. tavaszi elnökválasztás előnyeit és hátrányait – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken, hozzátéve, hogy komoly fejtörést okoz, hogyan lehetne egy szabad és tisztességes választást levezényelni az Oroszországgal vívott háború idején.

A 2022 februárjában kirobbant háború után Ukrajna egyből hadiállapotot hirdetett, amely tiltja a választásokat addig, amíg azt vissza nem vonják.

Ám egyes külföldi politikusok, mint például Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor szavai szerint a „demokratikus egészség” biztosítékaként akkor is meg kell tartani a voksolást, ha a háború nem ér véget a következő pár hónapban.

Ukrajnában a tervek szerint 2023 októberében parlamenti választást, 2024 márciusában pedig elnökválasztást tartottak volna. 

Kuleba az Egyesült Arab Emírségekben rendezett Világpolitikai Konferencián videóbejelentkezésében fejtette ki véleményét arra a kérdésre váalszolva, hogy Ukrajnában tartanak-e tavasszal elnökválasztást. Rámutatott arra is, hogy biztonsági kockázatok sorával néznének szembe, és kérdéses, hogyan lehetne több százezer katonának, több millió külföldön élő ukránnak és orosz megszállás alatt élőknek szavazati lehetőséget adni.

Zelenszkij azt mondta, hogy szükség esetén választásokat is tarthatnak, de a parlamentnek módosítania kell a törvényt, és külföldi segítségre lesz szükség ahhoz, hogy kifizessék ennek a költségeit, továbbá helyet találjanak sok millió embernek külföldön, ahol szavazhatnak. Az ukrán elnök hozzátette, indulna még egy ciklusért.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Fermin Rodriguez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.